ΚΟΣΜΟΣ

Ξαφνικά ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας εξαιτίας των Τσετσένων

Ξαφνικά ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας εξαιτίας των Τσετσένων
Ο πρόεδρος της αυτόνομης ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας και θερμός υποστηρικτής του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ Musa Sadulayev / Associated Press

Την εμπλοκή της Ρωσίας προκάλεσε η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με την αυτόνομη ρωσική Δημοκρατία της Τσετσενίας και τον ηγέτη της, Ραμζάν Καντίροφ.

Αφορμή αποτέλεσαν τα εγκαίνια ενός πάρκου στην επαρχία Κοτζάελι (Σαγγαρίου), στα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, που φέρει το όνομα του αποσχιστικού Τσετσένου ηγέτη, Τζοχάρ Ντουντάγεφ.

Κάτι παραπάνω από πιστός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ραμζάν Καντίροφ απευθύνθηκε δημόσια στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, ζητώντας να αποφασίσει εάν θα στηρίξει την τρομοκρατία ή τις ομαλές ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Απειλεί ότι θα δώσει το όνομα του Οτζαλάν σε πάρκο στο Γκρόζνι

«Απευθύνομαι ανοιχτά στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αποφασίστε! Είτε θα αποκτήσετε το καθεστώς ενός κράτους που υποστηρίζει δημόσια τους τρομοκράτες, είτε υποστηρίζετε διαφανείς και έντιμες σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, χωρίς να αλλάζετε τις πεποιθήσεις σας πίσω από την πλάτη της», έγραψε ο Καντίροφ στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram.

Ο Τσετσένος ηγέτης απείλησε μάλιστα την Τουρκία με ανάλογη απάντηση, δίνοντας σε ένα πάρκο στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, το όνομα του Κούρδου ηγέτη και ιδρυτή του PKK, Αμπντουλάχ Οτzαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις τουρκικές φυλακές.

Ο Καντίροφ, υπενθύμισε ακόμη «οι τρομοκράτες» -υπονοώντας του ισλαμιστές αυτονομιστές της Τσετσενίας- βρίσκουν καταφύγιο στην Τουρκία και επιφυλάχτηκε του δικαιώματος να ανταποδώσει.

«Θα μπορούσατε να φανταστείτε η Ρωσία επισήμως να δώσει καταφύγιο σε ολόκληρη οργανωμένη συμμορία, η οποία, για παράδειγμα, διέπραξε τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία και σκότωσε τον πρόεδρο και κατόπιν από το έδαφος ενός φιλικού κράτους στέλνει απειλές, προσβολές στη σύζυγο του νεκρού, σε μέλη της οικογένειάς του, σε όλο τον λαό; Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ μια τόσο κυνική πολιτική πράξη».

Η αντίδραση της Μόσχας

Προτού περάσουν καλά 24 ώρες από τις δηλώσεις του Καντίροφ, η Μόσχα έσπευσε χτες και αυτό από την πλευρά του να εκφράσει στην Τουρκία τη δυσαρέσκεια της, τασσόμενη ανοικτά στο πλευρό του εκλεκτού του Πούτιν στην Τσετσενία.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι «παρόμοιες ενέργειες (σ.σ. της Τουρκίας) είναι απαράδεκετες και πρέπει να καταδικαστούν σκληρά από σύσσωμη τη διεθνή κοινή γνώμη. Χρειαζόμαστε ενότητα. Η κίνηση αυτή βλάπτει τις σχέσεις και τη συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία για την οποία εργάζονται σκληρά οι ηγέτες των δύο χωρών».

«Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα λάβει σοβαρά υπ’ όψη της αντιρρήσεις αυτές της Ρωσίας» κατέληξε η κ. Ζαχάροβα.

Ποιος ήταν ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ

Ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ ήταν επί Σοβιετικής Ένωσης διοικητής της μονάδας στρατηγικών βομβαρδιστικών του Κόκκινου Στρατού στη Βαλτική και πιστός κομμουνιστής υπογραμμίζοντας στις ημερήσιες διαταγές του προς τους άνδρες του το χρέος να τηρούν σαν κόρη οφθαλμού την «ενότητα των λαών της Μεγάλης Χώρας των Σοβιέτ».

Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ανέλαβε το 1991 την προεδρία της αυτόνομης Δημοκρατίας της Τσετσενίας, ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησίας της και την απόσχισή της από τη Ρωσία. Για το σκοπό αυτό υιοθέτηση ακραίες ριζοσπαστικές ισλαμιστικές θέσεις, κάλεσε του «δελφούς μουσουλμάνους» να συμπαρασταθούν στη νεογέννητη «Δημοκρατία» του, η οποία έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα εκκολαπτήριο τζιχαντιστών.

Κύριος σύμμαχος του Ντουντάγεφ ήταν η τσετσενική Μαφία, με πανίσχυρες διασυνδέσεις εντός της Ρωσίας από την εποχή της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ, καθώς και η Τουρκία, εθνικσιτική κύκλοι της οποίας σε συνεργασία με το «βαθύ κράτος» παρείχαν υλική και στρατιωτική βοήθεια.

Ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ δολοφονήθηκε από τους Ρώσους στις 21 Απριλίου 1996. Η τοποθεσία του εντοπίστηκε από ρωσικό αεροσκάφος αναγνώρισης, ενώ χρησιμοποιούσε δορυφορικό τηλέφωνο, και στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν εναντίον του δύο κατευθυνόμενοι με λέιζερ πύραυλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ