ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Τουρκία και Κατάρ αναλαμβάνουν τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Τουρκία και Κατάρ αναλαμβάνουν τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ
Αεροσκάφος της Qatar Airways απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την επανεκκίνηση των πτήσεων κατόπιν της απόσυρσης των ΗΠΑ AP Photo/Bernat Armangue

Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Κατάρ έκλεισαν συμφωνία με το κίνημα των Ταλιμπάν σχετικά με τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ και άλλων τεσσάρων αεροδρομίων του Αφγανιστάν, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τα μέρη διεξήγαγαν «παραγωγικές και αποτελεσματικές» διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε να συστήσουν τεχνικές ομάδες για να οριστούν οι λεπτομέρειες της λειτουργίας των αεροδρομίων τις επόμενες ημέρες, προσέθεσε το τουρκικό πρακτορείο επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

«Η Ντόχα και η Άγκυρα συμφώνησαν να λειτουργούν από κοινού το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ» σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές.

Κοινή επιτροπή της Τουρκίας και του Κατάρ θα μεταβεί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν για να συνεχιστεί η διαδικασία.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν την 15η Αυγούστου, καθώς η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και ο στρατός της κατέρρεαν εν μέσω του τερματισμού της 20ετούς στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ