ΚΟΣΜΟΣ

Παραβίαση των δικαιωμάτων του Μπρέιβικ διαπίστωσε νορβηγικό δικαστήριο

Παραβίαση των δικαιωμάτων του Μπρέιβικ διαπίστωσε νορβηγικό δικαστήριο
Ο δολοφόνος Άντερ Μπέρινγκ Μπρέιβικ (Anders Behring Breivik) εισέρχεται στην αίθουσα, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η πρώτη ημέρα της δίκης του, στις 16 Απριλίου 2012. Ο Μπρέιβικ μήνυσε την κυβέρνηση για τις συνθήκες εγκλεισμού του, κατηγορώντας τις αρχές για έκθεσή του σε απάνθρωπες, εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Νορβηγικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η νορβηγική κυβέρνηση παραβίασε ανθρώπινα δικαιώματα του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, εκθέτοντάς τον σε απάνθρωπη, εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία κατά την έκτιση της ποινής κάθειρξης που του έχει επιβληθεί.

Ο Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους σε δύο επιθέσεις που πραγματοποίησε το 2011 και οι οποίες ήταν οι χειρότερες πράξεις βίας που έχουν σημειωθεί στη Νορβηγία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προσέφυγε τον Μάρτιο στο δικαστήριο εναντίον των νορβηγικών αρχών, κατηγορώντας τις ότι παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επειδή τον κρατούν απομονωμένο από τους άλλους φυλακισμένους.

Στην ετυμηγορία του δικαστηρίου αναφέρεται ότι το νορβηγικό κράτος παραβίασε το Άρθρο 3 της σύμβασης περί απαγόρευσης των βασανιστήριων.

«Η απαγόρευση της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αξία σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση – και στη μεταχείριση τρομοκρατών και δολοφόνων», αναφέρει στην απόφασή της η δικαστής Έλεν Αντενάες Σέκουλιτς (Ellen Andenæs Sekulic).

Στην απόφαση αναφέρεται, επίσης, ότι το νορβηγικό κράτος δεν παραβίασε το δικαίωμα του Μπρέιβικ να έχει ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Κάνοντας λόγω για «βασανιστήρια χειρότερα του εικονικού πνιγμού», ο Μπρέιβικ ανέφερε ότι ο καφές που του σερβίρουν είναι κρύος, τα γεύματά του ζεσταμένα σε φούρνο μικροκυμάτων, αλλά και η απαίτησή του να αναβαθμιστεί η έκδοση Playstation που του είχε παραχωρηθεί, προκαλώντας τη θυμηδία της κοινής γνώμης στη Νορβηγία.

Πριν από την ετυμηγορία, οι συνήγοροι και των δύο πλευρών είχαν δηλώσει πως θα ασκήσουν έφεση, αν η απόφαση δεν είναι υπέρ τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ