ΚΟΣΜΟΣ

Τα μοιραία λάθη του Μπέρνι Σάντερς που του στοίχισαν τη Νέα Υόρκη

Τα μοιραία λάθη του Μπέρνι Σάντερς που του στοίχισαν τη Νέα Υόρκη
REUTERS/Lucas Jackson

Τους λόγους της αποτυχίας του στη Νέα Υόρκη που πιθανότατα του κοστίζει οριστικά το χρίσμα για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο αναλύει το επιτελείο του Μπέρνι Σάντερς.

Ο γερουσιαστής από το Βερμόντ είχε εναποθέσει τις τελευταίες ρεαλιστικές του ελπίδες στην ανατροπή του προβαδίσματος της Χίλαρι Κλίντον στην ορμή που είχαν δημιουργήσει οι επτά νίκες του στις οκτώ τελευταίες προκριματικές εκλογές και στο γεγονός ότι η νεολαία της Νέας Υόρκης που έδειχνε να τον προτιμά -μεγάλο όμως μέρος της δεν είναι εγγεγραμμένο στους καταλόγους- προτίθετο να τον στηρίξει δυναμικά στο "άντρο" της αντιπάλου του.

Η αποστολή του όμως έμοιαζε και αποδείχθηκε σχεδόν ακατόρθωτη σε μια πολιτεία της οποίας τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης εξέθεσαν κάθε αδυναμία του προς όφελος της πρώην υπουργού των Εξωτερικών.

Η προβληματική για τον ίδιο και την καμπάνια του άρχισε να ξεδιπλώνεται τη βραδιά κιόλας της μεγάλης νίκης του στο Ουισκόνσιν όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι δηλώσεις του σε συνέντευξή του στη New York Daily News.

Σε αυτήν καταγραφόταν η αδυναμία του να εξηγήσει λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους θα σπάσει την κυριαρχία των μεγάλων τραπεζών, κάτι που είχε αναγάγει σε κεντρικό σημείο της προεκλογικής του ρητορικής.

Η ομάδα της Χίλαρι Κλίντον αμέσως εκμεταλλεύτηκε το γεγονός, συλλέγοντας το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των απαντήσεων του γερουσιαστή και εντάσσοντάς το σε ενημερωτικό χορηγικό e-mail με την υποσημείωση ότι αποδεικνύει την έλλειψη ακριβούς σκέψης για το πως θα πετύχει τους σημαντικούς του στόχους ως πρόεδρος.

Την επομένη της νίκης του στο Ουισκόνσιν ήρθε ένα ακόμα "χτύπημα" για τον Μπέρνι Σάντερς: στο πρωτοσέλιδο της Washington Post φιλοξενείτο δήλωση της Χίλαρι Κλίντον στην εκπομπή Morning Joe του MSNBC που εν πολλοίς αμφισβητούσε την ικανότητά του να είναι πρόεδρος με βάση τη συνέντευξη στην New York Daily News. "Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν διαβασμένος", είχε πει για την ακριβεία και με προσοχή η πρώην υπουργός των Εξωτερικών.

Η ομάδα του Μπέρνι Σάντερς αντέδρασε άμεσα και -ενδεχομένως- βιαστικά με τον ίδιο τον υποψήφιο να απαντάει σε ομιλία του στη Φιλαδέλφεια: "Δεν πιστεύω ότι είναι ικανή εκείνη, εφόσον μέσω της επιτροπής της έχει λάβει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από χορηγίες. Δεν νομίζω ότι είσαι ικανός όταν έχει πάρει 15 εκατομμύρια δολάρια από την Wall Street μέσω της επιτροπής αυτής".

Το χιλιοειπωμένο επιχείρημα κινητοποίησε τα αντακλαστικά του αντίπαλου στρατοπέδου που έκανε λόγο για κήρυξη πολέμου. Από εκείνη τη στιγμή -μεταδίδει το Politico- ένας "στρατός" εκλεγμένων αξιωματούχων της Νέας Υόρκης ξεκίνησε να επιτίθεται στον Σάντερς κάνοντας λόγο για άδικες επιθέσεις που ακούει κανείς συνήθως από αγενή πολιτικό και όχι από πολιτικό επαναστάτη.

Το λάθος του γερουσιαστή στη συνέντευξή του στην εφημερίδα είχε γίνει το talk-of-the-town σε μια πόλη που οι πολιτικές συζητήσεις τέτοιου είδους και η αναπαραγωγή τους από μέσα ενημέρωσης δεν έχουν σταματημό.

Τελικώς οι σύμβουλοί του τον εξώθησαν σε αναδίπλωση στο debate: Ήταν τελικά η κρίση της Χίλαρι εκείνη που αμφισβητεί, όχι οι ικανότητές της.

Σταδιακά και καθώς η εκστρατεία έβαινε προς το τέλος της, οι επιτελείς του Σάντερς είχαν ήδη στρέψει την εκπεφρασμένη στοχοθέτηση στο πεδίο των υπερ-εκλεκτόρων του συνεδρίου, αποδεχόμενοι ότι η νίκη στην πολιτεία δεν είναι σίγουρη -όπως είχαν σπεύσει αρχικά να επικοινωνήσουν- ενδεχομένως ούτε καν απαραίτητη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την 1η Απριλίου το μήνυμα του Μπέρνι Σάντερς ήταν ξεκάθαρο: "Θα κερδίσουμε τη Νέα Υόρκη". Και το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στον αντίποδα, λίγες ώρες πριν τις κάλπες, το επιτελείο του προσπαθούσε να υποβαθμίσει τις συνέπειες μιας πιθανής ήττας.

"Είναι η γενέτειρά της, την αναγκάσαμε να δώσει μάχη για την υπερασπιστεί", είπε ο επικεφαλής στρατηγικής της εκστρατείας του, Ταντ Ντεβίν.

Δυο ακόμα περιστατικά φαίνεται ότι αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιβλαβή για τον "Δον Κιχώτη" της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Αρχικά, η δήλωση - σοκ υποστηρικτή του λίγο πριν την εμβληματική ομιλία του στο Washington Square Park ενώπιον 27.000 υποστηρικτών του. Ο Δρ. Πολ Σονγκ έκανε λόγο για "Δημοκρατικές ιερόδουλες" τις οποίες δεν πρέπει να εκλέξει ο λαός αναφερόμενος στην Χίλαρι Κλίντον.

Αμέσως απολογήθηκε, ο Σάντερς πήρε σαφείς αποστάσεις, αλλά η καμπάνια της αντιπάλου έσπευσε εκ νέου να εκμεταλλευτεί το λάθος, λέγοντας ότι το επιτελείο του γερουσιαστή στρατηγικά επιμένει σε προσωπικές επιθέσεις.

Αλλά και η απόφασή του να επισκεφθεί το Βατικανό για να συναντήσει τον Πάπα Φραγκίσκο μπορεί επικοινωνιακά να προσέδιδε πόντους, φαίνεται όμως ότι στα σημεία αποδείχθηκε κίνηση κενή περιεχομένου από τη στιγμή που η συνάντηση διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής ώρα Ιταλίας και δεν διαρκούσε παρά μόνο λίγες ώρες.

Το πρωί του Σαββάτου οι Νεοϋορκέζοι ξύπνησαν διαβάζοντας ότι ο Πάπας αντιμετώπισε τη συνάντηση ως μια συνηθισμένη πρακτική.

Η μάχη είχε χαθεί στην αχανή μεγαλούπολη που τίποτα δεν μένει κρυφό και που κυρίως οι μηχανισμοί είναι αμείλικτοι. Η μπαρουτοκαπνισμένη από μάχες χαρακωμάτων και λεπτομερειών Χίλαρι ήξερε ότι θα είχε τον τελευταίο λόγο. Και τον είχε.

Ο ασθμαίνων Μπέρνι έριξε χθες την τελευταία του ζαριά, σε μια μάχη που επέλεξε να την χάσει ή να την κερδίσει στο πεδίο των καταγγελιών και όχι τόσο των πολιτικών επιχειρημάτων, σε μια περιοχή όμως που η κάθε καταγγελία θα περνούσε από μικροσκόπιο και τη Χίλαρι να παίζει επιτυχημένα το χαρτί του "ποιος είναι καλύτερος στο να δίνει λύσεις, όχι απλά να καταγγέλλει".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ