ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Στον «αέρα» η νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών

Λιβύη: Στον «αέρα» η νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών
Από τους εορτασμούς της 24ης Δεκεμβρίου στην Πλατεία των Μαρτύρων στην Τρίπολη για τα 70 χρόνια από την ανεξαρτησία της Λιβύης AP Photo/Yousef Murad, file

Επιτροπή του Κοινοβουλίου της Λιβύης αρνήθηκε να ορίσει νέα ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές που ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου αλλά αναβλήθηκαν, με συνέπεια να αυξάνονται οι φόβοι ότι το διαφαινόμενο κενό εξουσίας μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της βίας και οικονομικό χάος.

Κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου σήμερα, Δευτέρα, στο Τομπρούκ, η επιτροπή που είναι αρμόδια για την παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας παρουσίασε μία έκθεση στα συμπεράσματα της οποίας χαρακτηρίζεται παράτολμος ο προσδιορισμός νέας ημερομηνίας σε αυτό το στάδιο.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης (HNEC) είχε προτείνει να γίνουν οι εκλογές στις 24 Ιανουαρίου.

Η επιτροπή, ωστόσο, συστήνει να καθοριστεί «ένας νέος, ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος οδικός χάρτης», όπου θα προσδιορίζεται το κάθε στάδιο, «αντί να οριστούν νέες ημερομηνίες και να ξαναγίνουν τα ίδια λάθη».

Στην έκθεση, την οποία ανέγνωσε στους βουλευτές ο πρόεδρος της επιτροπής Αλ Χάντι αλ Σγάγιερ, προτείνεται επίσης η συγκρότηση μίας άλλης επιτροπής που θα εκπονήσει το νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο είχε καταργήσει από το 1969 ο Μουαμάρ Καντάφι. Ζητείται επίσης «ο ανασχηματισμός της εκτελεστικής εξουσίας».

Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, η οποία συνεχίζεται, δεν έχουν ακόμη συζητηθεί οι προτάσεις της επιτροπής.

Οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου αναβλήθηκαν ενώ απέμεναν λιγότερες από 48 ώρες για τη διεξαγωγή τους. Η ίδια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε κρίνει ότι ήταν «αδύνατον» να γίνουν εκλογές στην προκαθορισμένη ημερομηνία.

Η HNEC, που είχε προτείνει να αναβληθούν για έναν μήνα οι εκλογές, δεν είχε καταφέρει μέχρι τότε να συντάξει την οριστική λίστα των υποψηφίων, λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών για την ακύρωση ορισμένων υποψηφιοτήτων, όπως εκείνης του Σεΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιου του Μουαμάρ Καντάφι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ