ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέα μέτρα προς ανάσχεση της «Όμικρον» - Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία

Γαλλία: Νέα μέτρα προς ανάσχεση της «Όμικρον» - Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία
Υποχρεωτική καθίσταται η τηλεργασία για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα και δρομολογείται η είσοδος σε μπαρ και εστιατόρια μόνο για εμβολιασμένους χωρίς να γίνεται δεκτή η επίδειξη αρνητικού τεστ AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Σειρά νέων περιοριστικών μέτρων ως «απάντηση» στην παραλλαγή Όμικρον ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γαλλίας, μειώνοντας παράλληλα τη χρονική απόσταση ανάμεσα στην δεύτερη και τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού. Δεν επιβάλλεται πάντως απαγόρευση κυκλοφορίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 3 Ιανουαρίου.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι προς ανάσχεση της ταχείας εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον η κυβέρνηση μειώνει σε τρείς μήνες από τέσσερις τη χρονική περίοδο για την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Παράλληλα, από σήμερα και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 2.000 άτομα για τις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους και σε 5.000 άτομα για τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους.

Η κατανάλωση ποτού και φαγητού θα απαγορεύεται στις υπεραστικές συγκοινωνίες και τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων. Η τηλεργασία θα καταστεί υποχρεωτική για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα όπου είναι δυνατόν, είπε ο Καστέξ.

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στα κέντρα των πόλεων, υπό την εποπτεία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Ξέρω ότι μοιάζει με ταινία χωρίς τέλος, αλλά πριν από ένα χρόνο αρχίσαμε την εκστρατεία εμβολιασμού μας και τώρα είμαστε ένας από τους καλύτερα εμβολιασμένους και καλύτερα προστατευμένους λαούς στον κόσμο» δήλωσε ο Καστέξ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το πάσο εμβολιασμένου που σχεδιάζει να υιοθετήσει η κυβέρνηση -το οποίο θα απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού, όχι απλώς ένα αρνητικό τεστ- θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Ιανουαρίου, εφόσον το κοινοβούλιο εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι μόνο καθήμενοι πελάτες θα μπορούν να καταναλώνουν φαγητό και ποτό σε μπαρ και εστιατόρια.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν καθυστερήσει την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, τα γαλλικά σχολεία θα ανοίξουν ξανά όπως είναι προγραμματισμένο στις 3 Ιανουαρίου, ανέφερε επίσης ο Ζαν Καστέξ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε ότι το ποσοστό επίπτωσης της Covid -ο αριθμός των μολύνσεων ανά 100.000 ανθρώπους την εβδομάδα- είναι τώρα πολύ πάνω από 700 και σε επίπεδο ρεκόρ από τότε που άρχισε η επιδημία στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ