ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: «Σπάει» κάθε ρεκόρ η πανδημία στην Ευρώπη - Φόβος και μέτρα οχύρωσης

Μετάλλαξη Όμικρον: «Σπάει» κάθε ρεκόρ η πανδημία στην Ευρώπη - Φόβος και μέτρα οχύρωσης
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, καθώς και η Ελλάδα κατέγραψαν σήμερα ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, ενώ η Δανία είναι η χώρα με τον υψηλότερο ρυθμό μολύνσεων παγκοσμίως AP Photo/Frank Augstein

Με φρενήρη ρυθμό εξαπλώνεται η παραλλαγή Όμικρον ανά την Ευρώπη, με τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού να καταρρίπτουν σε πολλές χώρες αλλεπάλληλα ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας -από σήμερα, Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης- και τα περιοριστικά μέτρα να έχουν «αναβιώσει» και να βαίνουν προς περαιτέρω αυστηροποίηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, καθώς και η Ελλάδα κατέγραψαν σήμερα ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, ενώ η Δανία είναι η χώρα με τον υψηλότερο ρυθμό μολύνσεων παγκοσμίως με 1,612 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Ο «καλπασμός» της νέας παραλλαγής έχει οδηγήσει στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και στην ακύρωση εορταστικών εκδηλώσεων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ταυτόχρονα, επιταχύνονται τα εμβολιαστικά προγράμματα και έμφαση στην τρίτη αναμνηστική δόση για τη θωράκιση έναντι του νέου στελέχους.

Βρετανία: Νέο ρεκόρ με 129.471 νέα κρούσματα

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, νέο ρεκόρ 129.471 νέων κρουσμάτων της Covid-19. Το προηγούμενο «υψηλό» ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα ανερχόταν στα 122.186 την 24η Δεκεμβρίου.

Στην Αγγλία οι νοσηλείες την 26 Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 1.374, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από αξιωματούχους του NHS και μεταδίδει ο Guardian. Πρόκειται για εβδομαδιαία αύξηση 48% και ο υψηλότερος αριθμός εισαγωγών από την 11η Φεβρουαρίου του 2021. Κατά το δεύτερο πανδημικό κύμα το ρεκρό νοσηλειών ήταν 4.134 και είχε καταγραφεί στις 12 Ιανουαρίου.

Τα σημερινά στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων δεν συμπεριλαμβάνουν τους απολογισμούς από τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, λόγω των διαφορών στις πρακτικές καταγραφής την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων. Τα 12.378 κρούσματα που ανακοινώθηκαν για την Ουαλία περιλαμβάνουν στοιχεία που κανονικά θα είχαν αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της Αγγλίας ανέρχεται σε 9.546, μεγαλύτερος από τους 6.902 πριν από μία εβδομάδα, όμως πολύ μικρότερος των επιπέδων ρεκόρ, άνω των 34.000, που είχαν καταγραφεί τον περασμένο Ιανουάριο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σήμερα 18 νέους θανάτους σε διάστημα 28 ημερών έπειτα από θετικό τεστ Covid-19, πολύ χαμηλότερα από την πρόσφατη τάση των περισσότερων από 100 την ημέρα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει ανακοινώσει πως δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέραν των όσων προ ανακοινώθηκαν, πριν την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με προσοχή και προειδοποιούν πως τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν, εάν το σύστημα υγείας βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Πορτογαλία: Ρεκόρ πανδημίας - Εκτιμήσεις για 37.000 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα περισσότερα από 17.000 νέα κρούσματα της Covid-19 μέσα σε 24 ώρες, απόλυτο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας ανακοίνωσε 17.172 νέες, επιβεβαιωμένες μολύνσεις. Το προηγούμενο ρεκόρ, με 16.432 κρούσματα, είχε καταγραφεί στις 28 Ιανουαρίου, όταν την Πορτογαλία σάρωνε το κύμα που είχε προκληθεί από την παραλλαγή Άλφα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 37.000 γύρω στις 7 Ιανουαρίου. Η αναζωπύρωση της πανδημίας προκαλεί «τεράστια πίεση σε ορισμένες υπηρεσίες», ιδίως στην ιχνηλάτηση των επαφών και των αλυσίδων μετάδοσης, επισήμανε.

Η Πορτογαλία, όπου η παραλλαγή Όμικρον έγινε κυρίαρχη πριν από τα Χριστούγεννα, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο (89,3% του πληθυσμού). Βρίσκεται δηλαδή στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω μόνο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από τα 10,3 εκατομμύρια κατοίκους, σχεδόν 2,4 εκατομμύρια έχουν ήδη κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Σήμερα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 936 ασθενείς, εκ των οποίων οι 152 σε ΜΕΘ. Συγκριτικά, στην κορύφωση του κύματος του προηγούμενου χειμώνα, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ήταν περίπου 7.000 και από αυτούς οι 900 ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση επέβαλε νέα μέτρα, όπως υποχρεωτική τηλεργασία και κλείσιμο νυχτερινών κέντρων διασκέδασης για να ανακόψει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Για να περιοριστούν οι επαφές, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχει ήδη ανακοινωθεί από τις 25 Νοεμβρίου ότι οι σχολικές διακοπές θα παραταθούν μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Και στη Γαλλία ιστορικό υψηλό με 179.807 νέα κρούσματα

Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε σήμερα και στη Γαλλία με την κυβέρνηση να ανακοινώνει 179.807 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 104.611 μολύνσεις και είχε καταγραφεί την παραμονή των Χριστουγέννων.

Παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων, ο αριθμός των ασθενών σε νοσοκομεία παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί στα προηγούμενα κύματα. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 3.416 άνθρωποι (+83), ενώ στις αρχές Απριλίου του 2020 ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 7.000.

Ως «απάντηση» στην παραλλαγή Όμικρον, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, σειρά νέων περιοριστικών μέτρων, μειώνοντας παράλληλα τη χρονική απόσταση ανάμεσα στην δεύτερη και τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού. Δεν επιβάλλεται πάντως απαγόρευση κυκλοφορίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 3 Ιανουαρίου.

Η τηλεργασία θα καταστεί υποχρεωτική για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα όπου είναι δυνατόν, ενώ η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στα κέντρα των πόλεων.

Επίσης, το πάσο εμβολιασμένου που σχεδιάζει να υιοθετήσει η κυβέρνηση -το οποίο θα απαιτεί πιστοποιητικό εμβολιασμού, όχι απλώς αρνητικό τεστ- θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Ιανουαρίου.

«Υψηλό» πανδημίας στην Ιταλία

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία, καταγράφεται μεγάλη αύξηση τόσο των κρουσμάτων, όσο και των θανάτων από κορωνοϊό.

Τα περιστατικά είναι 78.313, με 202 θανάτους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.034.677 διαγνωστικά τεστ, το 7,6% από τα οποία προέκυψε θετικό. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, από την αρχή της πανδημίας.

Οι περιφέρειες με τα περισσότερα κρούσματα είναι οι ευρύτερες περιοχές του Μιλάνου, της Ρώμης και του Τορίνου. Στην τελευταία αυτή περιφέρεια του Πεδεμόντιου, οι μολύνσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε 24 ώρες: Χθες ήταν 4.611, ενώ σήμερα έφτασαν τις 7.933.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας, εν τω μεταξύ, βρίσκονται 1.145 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 10.089. Από την αρχή της πανδημίας, στην χώρα μολύνθηκαν 5.756.412 πολίτες και έχασαν την ζωή τους 136.95.

Όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση Rai, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, όπως και της εμπειρίας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όλο και περισσότερα στελέχη των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Ντράγκι τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης «lockdown για τους ανεμβολίαστους». Στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, όμως, απαντούν ότι κάθε νέα απόφαση θα ληφθεί μόνον μετά από την εκτίμηση του συνόλου των στοιχείων από τους ειδικούς.

Η ιταλική κυβέρνηση, τέλος, τις ώρες αυτές καταβάλλει προσπάθεια με στόχο την μείωση των τιμών πώλησης για τις μάσκες αυξημένης προστασίας, οι οποίες, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις, είναι υποχρεωτικές για την πρόσβαση σε μέσα αστικής μεταφοράς, κινηματογράφους, θέατρα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Κυρίαρχη η Όμικρον σε Ελβετία και Ολλανδία

Η παραλλαγή Όμικρον έχει καταστεί πλέον κυρίαρχη στην Ελβετία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βέρνη.

Η Ελβετία καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων στην Ευρώπη, με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται σε νέους κοντά στην ηλικία των 20 ετών.

Περίπου το 55% των κρουσμάτων στη χώρα οφείλεται πλέον στην Όμικρον και αυτή η παραλλαγή της Covid-19 αναμένεται σύντομα να αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Περίπου 40 άνθρωποι, που είχαν κάνει την τρίτη δόση, χρειάστηκε, εντούτοις, να νοσηλευτούν, δήλωσε ο Πατρίκ Ματίς, υπεύθυνος της διαχείρισης της κρίσης στο υπουργείο Υγείας της Ελβετίας.

Περισσότερα από 13.000 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα και αυτός ο αριθμός αναμένεται να φθάσει τα 20.000 την ημέρα τον Ιανουάριο.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το πέμπτο κύμα της πανδημίας και, σύμφωνα με τον Ματίς, καμία υποχώρηση δεν είναι ορατή και οι πολίτες πρέπει να μειώσουν τις επαφές τους.

Την ίδια ώρα, ο Ρούντολφ Χάουρι, επικεφαλής της ένωσης αρχιάτρων των καντονιών, δήλωσε πως ορισμένα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια του κορεσμού, όμως οι διακομιδές προς άλλα νοσοκομεία λειτουργούν καλά.

Περίπου το 67% του πληθυσμού της Ελβετίας έχει λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου και το 22% την τρίτη.

Η παραλλαγή Όμικρον είναι κυρίαρχη και στην Ολλανδία, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, οι οποίες προειδοποιούν για αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Παρά τη μείωση που καταγράφηκε στον αριθμό των μολύνσεων, με 9.213 θετικά κρούσματα σήμερα, η μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον «θα οδηγήσει σε νέες μολύνσεις τις επόμενες ημέρες» ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

«Αυτό θα οδηγήσει επίσης σε μια αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε, πριν από δέκα ημέρες, την εφαρμογή lockdown για την περίοδο των εορτών, προκειμένου να ανακόψει την εμφάνιση νέων κρουσμάτων της Όμικρον. Τα μη αναγκαία καταστήματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι και τα μουσεία έκλεισαν έως τη 14η Ιανουαρίου.

Αυτή η απόφαση φαίνεται πως έχει θετικό αντίκτυπο, σημείωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας, με μια μείωση των νοσηλειών από τους 256 ασθενείς την περασμένη εβδομάδα στους 191 αυτήν την εβδομάδα. «Ο πραγματικός αντίκτυπος των μέτρων αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου», επισημαίνουν οι ολλανδικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ