ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανός επιστήμονας για Όμικρον: «Δεν είναι η ίδια ασθένεια» με τα προηγούμενα κύματα του κορωνοϊού

Βρετανός επιστήμονας για Όμικρον: «Δεν είναι η ίδια ασθένεια» με τα προηγούμενα κύματα του κορωνοϊού
Aρκετοί επιστήμονες επικρίνουν την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην επιβάλει επιπλέον περιορισμούς ενόψει Πρωτοχρονιάς AP Photo/Eugene Hoshiko

Τη διαφωνία του απέναντι στο αίτημα για νέους περιορισμούς που διατυπώνουν πολλοί συνάδελφοί του στην Αγγλία εκφράζει ο Βρετανός επιστήμονας Τζον Μπελ κρίνοντας ότι η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού «εμφανίζεται λιγότερο σοβαρή».

Σύμφωνα με τον κορυφαίο ανοσολόγο, η Όμικρον «δεν είναι η ίδια ασθένεια που βλέπαμε έναν χρόνο πριν» και τα υψηλά ποσοστά θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πλέον παρελθόν», σύμφωνα με την Guardian.

Ο σερ Τζον Μπελ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο τη Οξφόρδης και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, δηλώνει ότι παρόλο που οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι αυξημένες τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η Όμικρον μεταδίδεται στον πληθυσμό, η ασθένεια «εμφανίζεται λιγότερο σοβαρό και πολλοί άνθρωποι περνούν ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο. Την ίδια στιγμή, λιγότεροι ασθενείς χρήζουν παροχής οξυγόνου και ο μέσος όρος παραμονής στο νοσοκομείο έχει πέσει στις τρεις ημέρες, είπε ο καθηγητής στο BBC Radio 4.

Την ίδια στιγμή αρκετοί επιστήμονες επικρίνουν την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιβάλει επιπλέον περιορισμούς στην Αγγλία ενόψει Πρωτοχρονιάς με ορισμένους μάλιστα να κάνουν λόγο για «τη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ επιστημονικών συμβουλών και νομοθεσίας» από την αρχή της πανδημίας.

Οι επιστήμονες αυτοί ανησυχούν ότι παρότι η Όμικρον εμφανίζεται πιο ήπια, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, γεγονός που σημαίνει ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι θα αυξηθούν χωρίς κρατική παρέμβαση.

Πάντως ο Τζον Μπελ επιμένει: «Οι φρικτές σκηνές που είδαμε πριν από ένα χρόνο με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι γεμάτες, πολλοί άνθρωποι να πεθαίνουν πρόωρα, είναι πλέον ιστορία, κατά την άποψή μου, και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ήσυχοι ότι πιθανότατα αυτό θα συνεχιστεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ