Σπάνια τοποθέτηση από το Πακιστάν: Επικρίνει τις απαγορεύσεις στις γυναίκες στο Αφγανιστάν
Το Πακιστάν επέκρινε το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν καταγγέλλοντας τους νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις των γυναικών, μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη.
«Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να μετακινούνται μόνες, να πηγαίνουν στα σχολεία, στα πανεπιστήμια (...) αυτού του είδους ο αναχρονιστικός τρόπος σκέψης είναι επικίνδυνος», δήλωσε ο πακιστανός υπουργός Πληροφοριών Φαουάντ Τσόντρι.
«Ο εξτρεμισμός αυτός μπορεί να εξαπλωθεί στο Πακιστάν και πέρα από αυτό», πρόσθεσε ο υπουργός.
Η οδηγία, που εκδόθηκε από το υπουργείο Προώθησης των Ηθών και Πρόληψης της Ανηθικότητας των Ταλιμπάν, προβλέπει ακόμη πως οι κάτοχοι αυτοκινήτων κάθε είδους θα πρέπει μεταφέρουν μόνο γυναίκες που φορούν χιτζάμπ.
Οι δηλώσεις του κ. Τσόντρι αποτελούν την πρώτη δημόσια κριτική του Ισλαμαμπάντ στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν.
Το φονταμενταλιστικό κίνημα προσπαθεί να εξασφαλίσει διεθνή νομιμοποίηση από τον Αύγουστο.
Πακιστανοί ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν, έχουν έκτοτε εξάρει τους Ταλιμπάν για τη μετριοπάθεια που επιδεικνύουν, κατ’ αυτούς, προτιμώντας να σιωπούν όσον αφορά τη σκληρή νέα πραγματικότητα με την οποία έχουν πλέον βρεθεί αντιμέτωπες οι γυναίκες στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.
Σημειώνεται πως τα θύματα βιασμού συχνά αντιμετωπίζονται με καχυποψία στο Πακιστάν και οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις σπανίως ερευνώνται σοβαρά. Μεγάλο μέρος της χώρας ζει με βάση τον πατριαρχικό «κώδικα τιμής» που συστηματικά καταπιέζει τις γυναίκες.
Η δυσαρέσκεια ωστόσο διογκώνεται, μπροστά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται ορισμένες επιθέσεις. Το 2020 οργανώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις με αφορμή τον βιασμό μιας μητέρας, μπροστά στα μάτια των παιδιών της, όταν το αυτοκίνητό της έμεινε από καύσιμα σε έναν δρόμο. Ένα στέλεχος της αστυνομίας την κατηγόρησε τότε ότι οδηγούσε μόνη της τη νύχτα χωρίς τον σύζυγό της.
Τον Ιούνιο είχε προκληθεί σάλος όταν ο Ιμράν Χαν αναζήτησε και βρήκε ελαφρυντικά για τους βιαστές λέγοντας ότι τα θύματα ήταν «ελαφρά ντυμένα».
Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Axios και ερωτηθείς για την συνεχιζόμενη «επιδημία βιασμών» στο Πακιστάν, ο πρώην πρωταθλητής του κρίκετ συνέδεσε τις πράξεις των ανδρών με την ενδυμασία των γυναικών λέγοντας:
«Εάν μια γυναίκα είναι ελαφρά ντυμένη, αυτό θα έχει κάποια επίδραση στους άνδρες, δεδομένου ότι δεν είναι ρομπότ. Είναι θέμα κοινής λογικής». Δεν διευκρίνισε για τι είδους ενδύματα μιλούσε, σε μια χώρα όπου οι περισσότερες γυναίκες φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες που καλύπτουν όλο το σώμα.
Οι δηλώσεις του χαρακτηρίστηκαν «επικίνδυνα απλουστευτικές» από περίπου δέκα μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες τον κάλεσαν να ζητήσει συγγνώμη.
SPONSORED
Πώς ο Andreas Caminada έκανε τη μικρότερη πόλη στον κόσμο περιζήτητο γαστρονομικό προορισμό;
09:30
Κρήτη: Υπό δρακόντεια μέτρα η μεταφορά του 54χρονου και της συζύγου του στον Κορυδαλλό - Πώς δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 21χρονο
09:23
ΤΙ ΛΕΝΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ: Ψάχνουν πώς έφτασε το θαλάσσιο drone - «καμικάζι» στη Λευκάδα: Το επικρατέστερο σενάριο - Από «κόσκινο» το λογισμικό και η πορεία του
09:21
FTTH, κινητή και… ΑΙ: Το επόμενο «καυτό» εξάμηνο για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο
09:19