ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Πούλησε μετοχές της Tesla αξίας άνω των 16 δισεκ. δολαρίων

Έλον Μασκ: Πούλησε μετοχές της Tesla αξίας άνω των 16 δισεκ. δολαρίων
Ο Μασκ είχε ρωτήσει τους οπαδούς του στο Twitter αν θα έπρεπε να πουλήσει το 10% των μετοχών του (AP Photo/Matt Rourke, File)

Σε 16,4 δισεκ. δολάρια ανέρχεται πλέον η αξία των μετοχών που έχει πουλήσει ο διευθύνων σύμβουλος της TeslaΈλον Μασκ από τις αρχές Νοεμβρίου.

Ο δισεκατομμυριούχος πούλησε χθες άλλες 934.090 μετοχές για 1,02 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να πληρώσει φόρους για την άσκηση των δικαιωμάτων που έχει σχετικά με το μετοχικό χαρτοφυλάκιο του, σύμφωνα με έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών χρηματιστηριακής εποπτείας στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως ο ίδιος είχε ρωτήσει τους οπαδούς του στο Twitter αν θα έπρεπε να πουλήσει το 10% των μετοχών του και σχεδόν το 60% από τους 67 εκατομμύρια followers ψήφισαν «ναι».

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είχε δηλώσει προ ημερών ότι θα πληρώσει περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους φέτος – που πιθανότατα πρόκειται για ποσό ρεκόρ ετήσιου φόρου που καταβάλλεται από ένα άτομο.

Ο Μασκ, ο οποίος κατηγορήθηκε νωρίτερα φέτος ότι πλήρωσε μηδενικούς ομοσπονδιακούς φόρους το 2018, παρά το γεγονός ότι κατείχε περίπου 243 δισεκατομμύρια δολάρια (184 δισεκατομμύρια λίρες), είπε ότι θα πλήρωνε τον ασυνήθιστα υψηλό φορολογικό λογαριασμό φέτος μετά την πώληση εκατομμυρίων μετοχών της Tesla.

«Για όσους αναρωτιούνται, θα πληρώσω πάνω από 11 δισ. δολάρια σε φόρους φέτος», έγραψε σε ένα σύντομο tweet.

Οι φόροι επί των πωλήσεων εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια έρευνα της ProPublica εντός του έτους διαπίστωσε ότι ο Μασκ πλήρωσε «πραγματικό φορολογικό συντελεστή» της τάξεως του 3,27% μεταξύ 2014 και 2018 και καθόλου ομοσπονδιακούς φόρους το 2018.

Οι μετοχές της Tesla έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20.000% τα τελευταία 10 χρόνια.

Με τα μερίδιά του σε άλλες εταιρείες του, τη Neuralink και ειδικά τη SpaceX, ο Έλον Μασκ θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που υπολογίζεται από το Bloomberg στα 338 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ