ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Κατέρρευσε το σύστημα των τεστ στα διαγνωστικά κέντρα λόγω της Όμικρον

Αυστραλία: Κατέρρευσε το σύστημα των τεστ στα διαγνωστικά κέντρα λόγω της Όμικρον
Η Αυστραλία βρίσκεται στη δίνη της παραλλαγής Όμικρον, αλλά οι αρχές έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής lockdown Mick Tsikas/AAP Image via AP

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Αυστραλία, η οποία σημειώνει νέο ρεκόρ κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Την ίδια ώρα τίθενται σε δοκιμασία οι εγκαταστάσεις διενέργειας διαγνωστικών τεστ, στη Νέα Νότια Ουαλία, με το σύστημα να κινδυνεύει με κατάρρευση.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πολιτική της γειτονικής πολιτείας, του Κουΐνσλαντ, που προβλέπει ότι οι τουρίστες που μετακινούνται διαπολιτειακά θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό PCR τεστ προτού φθάσουν εκεί.

Τα αποκαλούμενα "τουριστικά τεστ" του Κουΐνσλαντ δέχτηκαν σφοδρή κριτική από την Νέα Νότια Ουαλία όταν πολίτες που ταξίδεψαν για τις διακοπές κατέκλυσαν τις εγκαταστάσεις όπου διενεργούνται τα διαγνωστικά τεστ προκαλώντας καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων για πολλές ημέρες.

Οι αρχές του Κουΐνσλαντ θα άρουν την απαίτηση για τους διαπολιτειακούς ταξιδιώτες και έτσι από την 1η Ιανουαρίου θα απαιτείται για τις εσωτερικές αφίξεις μόνο αρνητικό rapid τεστ αντί για PCR test, όπως δήλωσε σήμερα η πολιτειακή πρωθυπουργός Αναστάσια Παλάστσουκ.

Η Αυστραλία βρίσκεται στη δίνη της παραλλαγής Όμικρον, αλλά οι αρχές έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής lockdown.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι θα μειώσουν σε τέσσερις μήνες από τις 4 Ιανουαρίου τον χρόνο αναμονής από την δεύτερη ως την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 και έχουν επαναφέρει ορισμένους περιορισμούς, ανάμεσά τους και την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για να μειώσουν την εξάπλωση του ιού.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων επίσης αυξάνεται αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει την κορύφωση που είχε σημειωθεί όταν επικρατούσε η παραλλαγή Δέλτα.

Σήμερα, Τετάρτη, η Αυστραλία ανέφερε 16.500 νέα κρούσματα -αριθμό ρεκόρ- καθώς η Νέα Νότια Ουαλία και η Βικτόρια, όπου ζει πάνω από το μισό των σχεδόν 26 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, σημείωσαν την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των σχεδόν 11.300 κρουσμάτων της Τρίτης.

Τα ημερήσια κρούσματα στη Νέα Νότια Ουαλία, την περισσότερο πληγείσα πολιτεία από την παραλλαγή Όμικρον, σχεδόν διπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 11.201 σε αντίθεση με τα 6.062 την Τρίτη, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων στην Βικτόρια αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1.000 φθάνοντας τα 3.776. Η Νότια Αυστραλία κατέγραψε 1.471 κρούσματα, νέο ρεκόρ. Άλλες πολιτείες δεν έχουν ακόμη αναφέρει αριθμό κρουσμάτων.

Παρά τις παραλλαγές Όμικρον και Δέλτα ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αυστραλία είναι ακόμη μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο με περίπου 338.200 κρούσματα και 2.210 θανάτους χάρη στους αυστηρούς περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης και τους σκληρούς συνοριακούς περιορισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ