ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Έκλεισε ο δημοσιογραφικός οργανισμός Stand News μετά από έφοδο της αστυνομίας

Χονγκ Κονγκ: Έκλεισε ο δημοσιογραφικός οργανισμός Stand News μετά από έφοδο της αστυνομίας
Οι Αρχές πάγωσαν τα περιουσιακά του στοιχεία και συνέλαβαν υψηλόβαθμα μέλη του προσωπικού με κατηγορίες για «στασιαστικές δημοσιεύσεις» (AP Photo/Vincent Yu)

Έφοδο στα γραφεία του φιλοδημοκρατικού δημοσιογραφικού οργανισμού Stand News πραγματοποίησε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, σε μια ακόμα περίπτωση καταστολής των μέσων ενημέρωσης στην μητρόπολη.

Οι Αρχές πάγωσαν τα περιουσιακά του στοιχεία και συνέλαβαν υψηλόβαθμα μέλη του προσωπικού με κατηγορίες για «στασιαστικές δημοσιεύσεις», με αποτέλεσμα να κλείσει ο οργανισμός.

Ο επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφάλειας στην αστυνομία Στιβ Λι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Stand News είχε δημοσιεύσει ειδήσεις και σχόλια που υποκινούσαν το μίσος σε βάρος των Αρχών.

Ο Λι δήλωσε ότι η αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 61 εκατ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (7,82 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ) καθώς και ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεφώνων και δημοσιογραφικού υλικού ενώ δεν απέκλεισε περαιτέρω συλλήψεις.

«Δεν στοχοποιούμε δημοσιογράφους. Στοχοποιούμε αδικήματα εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο Λι.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 200 αστυνομικοί ερεύνησαν το γραφείο του Stand News και συνέλαβαν τρεις άνδρες και τέσσερις γυναίκες, ηλικίας 34-73 ετών, με την υποψία «συνομωσίας για τη δημοσίευση στασιαστικών κειμένων».

«Το Stand News σταματά τώρα τη λειτουργία του», ανέφερε το μέσο ενημέρωσης σε ανάρτηση στο Facebook, προσθέτοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι απολύθηκαν.

Νωρίτερα σήμερα, δεκάδες αστυνομικοί εθεάθησαν να φορτώνουν σε ένα φορτηγό περίπου 30 κουτιά με έγγραφα και άλλο υλικό που είχε κατασχεθεί.

Το Stand News, που δημιουργήθηκε το 2014 ως μη κερδοσκοπικός φορέας, είναι το γνωστό φιλοδημοκρατικό μέσο ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ μετά την έρευνα εθνικής ασφάλειας φέτος που οδήγησε στο κλείσιμο της ταμπλόιντ Apple Daily του φυλακισμένου μεγιστάνα Τζίμι Λάι.

Η έφοδος δημιουργεί περισσότερες ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην πρώην βρετανική αποικία, που επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία το 1997 με την υπόσχεση ότι θα προστατευθούν μια σειρά από ατομικά δικαιώματα, σύμφωνα με οργανώνεις προστασίας των μέσων ενημέρωσης.

Ο Στίβεν Μπάτλερ, συντονιστής του προγράμματος για την Ασία της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, δήλωσε ότι οι συλλήψεις αποτελούν «ανοικτή επίθεση στην ήδη κουρελιασμένη ελευθερία του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ».

Η προτροπή σε στάση δεν είναι μεταξύ των αδικημάτων που αναφέρονται στον σαρωτικό νόμο εθνικής ασφάλειας που επιβλήθηκε από το Πεκίνο τον Ιούνιο του 2020 που τιμωρεί την τρομοκρατία, τη συνωμοσία με ξένες δυνάμεις, την ανατροπή και την απόσχιση με πιθανή ισόβια κάθειρξη.

Ωστόσο πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις έδωσαν στις Αρχές τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εξουσίες που έχουν δοθεί από τη νέα νομοθεσία για να επικαλεστούν νόμους της εποχής της αποικιοκρατίας που σπάνια χρησιμοποιούνταν και αφορούν την απόσχιση.

Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι ο νόμος για την ασφάλεια έχει αποκαταστήσει την τάξη ύστερα από τις φιλοδημοκρατικές, συχνά βίαιες, διαδηλώσεις το 2019. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία οδηγεί το χρηματοπιστωτικό κέντρο σε πορεία αυταρχισμού με το να καταπνίγει τις διαφωνίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ