ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Υποδέχεται ο Πούτιν τον Λουκασένκο και προαναγγέλλει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Ρωσία: Υποδέχεται ο Πούτιν τον Λουκασένκο και προαναγγέλλει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις
Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο, αμφότεροι σε πορεία σύγκρουσης με τη Δύση, ενώπιος ενωπίω στην Αγία Πετρούπολη

Τη στιγμή που οι σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας της απειλής εισβολής στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχεται τον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο στην Αγία Πετρούπολη προαναγγέλλοντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2022.

«Όπως εσείς προτείνατε, θα πραγματοποιήσουμε τις ασκήσεις και οι στρατιωτικοί θα συμφωνήσουν, τον Μάρτιο ή τον Φεβρουάριο, δεν γνωρίζω, όταν εκείνοι αποφασίσουν» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, σχολιάζοντας σχετικό αίτημα Λουκάσενκο για τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων.

Οι προγραμματισμένες ασκήσεις, στο έδαφος της Λευκορωσίας, έρχονται εν μέσω πρωτοφανών εντάσεων Ανατολής-Δύσης, με τη Ρωσία να απαιτεί από το ΝΑΤΟ να δεσμευτεί να μην δεχθεί την Ουκρανία στους κόλπους του, η οποία συνορεύει τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Λευκορωσία.

russia-belarus-drills.jpg
Στιγμιότυπο από κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας τον Σεπτέμβριο του 2021 (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Ακολουθούν δε τη μείζονα κρίση μεταξύ Λευκορωσίας και Δύσης μετά την ενορχήστρωση της τεχνητής μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα της Πολωνίας από το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Απειλή εισβολής στην Ουκρανία και εγγυήσεις ασφαλείας

Ενόσω συντηρεί την απειλή εισβολής στην Ουκρανία, έχοντας συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα, η Ρωσία θέτει προς διαπραγμάτευση δέσμη νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας με τις οποίες ζητά επί της ουσίας από τη Συμμαχία να επιστρέψει στα... σύνορα του 1997.

Στη λίστα των προτάσεων που έχει παρουσιάσει το Κρεμλίνο τίθενται αιτήματα τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι δεν αποτελούν πεδίο διαπραγμάτευσης για τη Δύση και σαφώς θα απορριφθούν από τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους και πρωτίστως την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, γεγονός που καθιστά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις «ναρκοπέδιο».

Στο προσχέδιο οκτώ σημείων για τη σύναψη σχετικής συνθήκης με τη Δύση, η Ρωσία ζητά νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι θα αποκλειστεί μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, καθώς και την απομάκρυνση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων από τις χώρες που εντάχθηκαν στη Συμμαχία μετά το 1997 -στις οποίες περιλαμβάνονται η Πολωνία, οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας και βαλκανικά κράτη.

Η κρίσιμη διαπραγμάτευση, που θα συνιστά και την «ώρα της αλήθειας» στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση, «ανοίγει» με την έλευση του 2022, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να δρομολογεί τη σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας την 12η Ιανουαρίου.

Θα προηγηθεί στις 10 Ιανουαρίου διμερής διαπραγμάτευση μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας επί των εγγυήσεων ασφαλείας που απαιτεί η Μόσχα και συνολικά για θέματα ασφαλείαςι, καθώς και για το ζήτημα του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ