ΚΟΣΜΟΣ

Άντονι Φάουτσι: Στα τέλη Ιανουαρίου η κορύφωση του κύματος της Όμικρον

Άντονι Φάουτσι: Στα τέλη Ιανουαρίου η κορύφωση του κύματος της Όμικρον
O Φάουτσι συνέστησε στους πολίτες να μην παραστούν σε μεγάλα πάρτι με τη συμμετοχή άνω των 30 ή 40 ατόμων AP Photo/Susan Walsh

Την εκτίμηση ότι το κύμα της πανδημίας που οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον ενδέχεται να κορυφωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω στα τέλη Ιανουαρίου εξέφρασε ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.

«Θα έλεγα, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της χώρας μας και τις διαφορές μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, ότι είναι πιθανό (η κορύφωση) να συμβεί σε πάνω από δύο εβδομάδες, πιθανότατα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου» είπε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Πριν από λίγα μόλις 24ωρα, ο ίδιος μιλώντας από τη συχνότητα του CNNi, προειδοποίησε τους πολίτες να μην παραστούν σε μεγάλα πάρτι με τη συμμετοχή άνω των 30 ή 40 ατόμων.

«Όταν μιλάμε για ένα πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, όπου έχεις 30, 40 ή 50 άτομα να γιορτάζουν, δεν γνωρίζεις το εμβολιαστικό καθεστώς του κάθε ατόμου. Απευθύνω ισχυρή σύσταση να μείνετε μακριά από όλο αυτό φέτος. Θα υπάρχουν επόμενα χρόνια να το κάνουμε αυτό, αλλά όχι φέτος» δήλωσε στην εκπομπή New Day του CNN.

Ως προς τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, ο Άντονι Φάουτσι επισήμανε ότι είναι μικρός ο κίνδυνος εφόσον όλα τα μέλη είναι εμβολιασμένα και με την τρίτη αναμνηστική δόση.

Ο Άντονι Φάουτσι τάχθηκε, επίσης, κατά μιας νέας εμβολιαστικής εκστρατείας για τη χορήγηση τέταρτης δόσης, εκτιμώντας ότι οι αναμνηστικές δόσεις, πολύ κοντά η μία στην άλλη, δεν επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να ισχυροποιηθεί έναντι του κορωνοϊού.

«Επί του παρόντος, κάντε την αναμνηστική δόση, μην ασχολείστε με την τέταρτη δόση και ίσως να μην χρειαστεί ποτέ να ανησυχήσετε» για αυτήν, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε επίσης στο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ