ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: «Καμπανάκι» για αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων λόγω «Όμικρον»

Κορωνοϊός - Γερμανία: «Καμπανάκι» για αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων λόγω «Όμικρον»
Ήδη και στη Γερμανία τείνει να επικρατήσει η «Όμικρον» ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως «πολύ υψηλό» αξιολογεί τον κίνδυνο από τον κορωνοϊό στη Γερμανία το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», το οποίο σημαίνει «καμπανάκι κινδύνου» για αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών εμφανίζεται απαισιόδοξη σε ό,τι αφορά την προοπτική εξομάλυνσης της κατάστασης σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού το νέο έτος. 

Ήδη και στη Γερμανία τείνει να επικρατήσει η «Όμικρον». Ο αριθμός των κρουσμάτων της εν λόγω παραλλαγής αυξήθηκε σήμερα κατά 28% σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.

«Λόγω της παραλλαγής "Όμικρον" αναμένεται αιφνίδια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και το σύστημα υγείας, καθώς και άλλοι τομείς περίθαλψης, μπορεί γρήγορα να υπερφορτωθούν», προειδοποιεί το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» με ανακοίνωσή του και καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μη αναγκαίες επαφές και να αποφύγουν τα ταξίδια.

Χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ εξήγησε ότι, λόγω των περιορισμένων διαγνωστικών τεστ κατά τη διάρκεια των εορτών, είναι πιθανό ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων να είναι δύο ή και τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό που ανακοινώνεται.

Νωρίτερα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» επικαιροποίησε τους καταλόγους με τις επικίνδυνες περιοχές, συμπεριλαμβάνοντας στις «περιοχές υψηλού κινδύνου» την Ιταλία, τον Καναδά, τη Μάλτα και το Σαν Μαρίνο. Από την 1η Ιανουαρίου, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γερμανία από αυτές τις χώρες, εφόσον δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόησης, είναι υποχρεωμένοι να μείνουν επί δέκα ημέρες σε καραντίνα, ενώ μπορούν να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ μετά την πέμπτη ημέρα. Στην κατηγορία περιοχών «υψηλού κινδύνου» περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή και η Ελλάδα. Αντιθέτως, από τη λίστα αφαιρέθηκε ο Μαυρίκιος. Το Ινστιτούτο επισημαίνει ακόμη ότι από τις 4 Ιανουαρίου 2022 δεν θα υπάρχει ειδική κατηγορία χωρών στις οποίες διαπιστώνεται έξαρση κάποιας παραλλαγής.

Απαισιόδοξοι οι Γερμανοί

Ακόμη πιο επιφυλακτικά εκφράζονται για το 2022 οι Γερμανοί από ό,τι εκφράζονταν πριν από έναν χρόνο για το 2021.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), μόνο το 15% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πανδημία θα ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό ή πλήρως εντός του 2022. Αντιθέτως, το 79% θεωρεί ότι ο κορωνοϊός θα επηρεάζει τουλάχιστον εν μέρει τη ζωή στη Γερμανία καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Το 34% εκτιμά πάντως ότι θα υπάρξει σημαντικός περιορισμός των προβλημάτων.

Πριν από έναν χρόνο, σε αντίστοιχη έρευνα του ίδιου Ινστιτούτου, το 26% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι περίμενε η πανδημία να ξεπεραστεί εντός του 2021, ενώ περιορισμό των δυσκολιών ανέμενε το 66%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ