ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ρωσία: Δεύτερη στον κόσμο σε θανάτους πίσω από τις ΗΠΑ

Κορωνοϊός - Ρωσία: Δεύτερη στον κόσμο σε θανάτους πίσω από τις ΗΠΑ
Οι θάνατοι από την πανδημία στη Ρωσία έφτασαν τους 658.634 - Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας με τα περισσότερα θύματα στη Ρωσία από την αρχή της πανδημίας (AP Photo/Pavel Golovkin, File)

Στη δεύτερη θέση στη μακάβρια λίστα χωρών με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο από την πανδημία της Covid-19 βρίσκεται πλέον η Ρωσία. Πρώτες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οι θάνατοι από την πανδημία στη Ρωσία έφτασαν τους 658.634, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters που βασίζονται σε στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας Rosstat μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και δεδομένα της ομάδας αντιμετώπισης της πανδημίας για τον Δεκέμβριο. Ξεπέρασε έτσι τη Βραζιλία, που έχει καταγράψει 618.000 θανάτους.

Σύμφωνα με τη Rosstat, τον Νοέμβριο πέθαναν 87.527 άνθρωποι από αίτια που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό. Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας με τα περισσότερα θύματα στη Ρωσία από την αρχή της πανδημίας.

Στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει 825.663 άνθρωποι, πάντα σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου, όμως ο πληθυσμός της χώρας είναι διπλάσιος από αυτόν της Ρωσίας.

Οι εκτιμήσεις του Reuters δείχνουν επίσης ότι η Ρωσία κατέγραψε περισσότερους από 835.000 υπερβάλλοντες θανάτους από την αρχή της πανδημίας, τον Απρίλιο του 2020, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της θνητότητας το διάστημα 2015-19.

Ορισμένοι επιδημιολόγοι λένε ότι ο υπολογισμός των υπερβαλλόντων θανάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτιμηθεί ο πραγματικός αντίκτυπος της πανδημίας.

Μέχρι τώρα ο αριθμός των θανάτων στη Ρωσία δεν έχει επηρεαστεί από την παραλλαγή Όμικρον. Σήμερα, οι ρωσικές αρχές κάλεσαν τα νοσοκομεία να προετοιμαστούν για ένα πιθανό νέο κύμα κρουσμάτων της Covid-19.

Το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας στη Ρωσία έφtασε σε διάστημα μιας εβδομάδας από το 60,4% στο 61,8%, δήλωσε στους δημοσιογράφους η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα.

Η ίδια διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα 30 Δεκεμβρίου έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορvνοϊού 78.694.436 άτομα, ενώ πλήρως έχουν εμβολιαστεί 74.539.609 άτομα.

Η ίδια είπε ότι το επίπεδο ανοσίας σε τέσσερις περιφέρειες της Ρωσίας ξεπέρασε το 80%. Συγκεκριμένα, στη Σεβαστούπολη έφτασε το 90,2% , στην Αγία Πετρούπολη το 80,9% , στην Τσουκότκα το 80,7% και στην Καρελία στο 80,4%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ