ΚΟΣΜΟΣ

Το ISIS έδωσε «άδεια» σε Ευρωπαίους τζιχαντιστές για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους

Το ISIS έδωσε «άδεια» σε Ευρωπαίους τζιχαντιστές για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους
Μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους είναι παρατημένη σε μοτοποδήλατο ώρες μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας, στην επαρχία Χομς (Homs), από δυνάμεις πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, στις 27 Μαρτίου 2016 REUTERS/SANA/Handout via Reuters

Σε δεκάδες Ευρωπαίους τζιχαντιστές έχει χορηγηθεί «άδεια» από το Ισλαμικό Κράτος για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας πριν από δύο εβδομάδες και έχουν περιέλθει στην κατοχή μυστικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, στα έγγραφα αυτά τεκμηριώνεται ότι οι ξένοι μαχητές –ανάμεσά τους και Βρετανοί– ταξιδεύουν με εξαιρετική ευκολία από και προς το αποκαλούμενο χαλιφάτο στη Συρία, αναζωπυρώνοντας τους φόβους πως η οργάνωση μπορεί να σχεδιάζει και νέες επιθέσεις στη Δύση.

Ο 21χρονος Σαίντ Χαμίντ (Saeed Hamid) από το Μπέρμιγχαμ, ένας άγνωστος μέχρι πρότινος μαχητής του ISIS, εμφανίζεται στα ντοκουμέντα αυτά. Είναι ένας εκπαιδευόμενος μαχητής, γνωστός με το προσωνύμιο Abu Dawood al-Britani. Στη φόρμα συμπλήρωσης της εισόδου του στη χώρα έγραφε ότι είναι καθηγητής αγγλικής φιλολογίας με εξειδίκευση στα δίκτυα και τους υπολογιστές.

Στην έξοδό του ανέφερε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την χώρα και τους συγγενείς του λόγω «οικογενειακών θεμάτων». Είναι άγνωστο αν ο Χαμίντ συνδέεται με άλλα μέλη που βρίσκονται στην Αγγλία και τα οποία είχαν συλληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα ως ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες.

sky news 3592158b

Πηγή: Sky News

Τα αρχεία που διέρρευσαν –και που χαρακτηρίζονται από τους αξιωματούχους του Ισλαμικού Κράτους ως «απόρρητα»– αποτελούν τμήμα των περίπου 2.000 εγγράφων που είχαν παραδοθεί στην αντιπολιτευόμενη συριακή εφημερίδα Zaman al-Wasl από πρώην τζιχαντιστή.

Πολλοί μαχητές φαίνεται ότι είχαν φύγει και επιστρέψει στην Ευρώπη σε διαστήματα που κυμαίνονταν από τον ένα μήνα έως τον έναν χρόνο.

Βέβαια, η πλειοψηφία των μαχητών αυτών δεν επιστρέφουν. Σχεδόν όλοι οι δράστες από τις επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες επέστρεψαν, ωστόσο, από την εκπαίδευση τους στη Συρία, σύμφωνα με τα νέα έγγραφα.

«Κυρίως, δίνεται έμφαση στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ορισμένα άτομα, φεύγοντας από το Ισλαμικό Κράτος», αναφέρει ο Μπράιαν Ντόντγουελ (Brian Dodwell), αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ (West Point), ο οποίος έχει δει τα αρχεία.

Σημειώνει δε ότι «αυτά τα δεδομένα δεν αμφισβητούν τις εμπειρίες πρώην μελών, αλλά δείχνουν ότι πολλοί είχαν τη δυνατότητα να φύγουν, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων που δεν είχαν πολύ καλή σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση».

Από την ανάλυση των εγγράφων προκύπτει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές που φεύγουν από τη Συρία είναι Βρετανοί. Προκύπτει ακόμη ότι πολλοί άφησαν πίσω επίσημα έγγραφα, όπως άδειες οδήγησης και διαβατήρια, κάτι που υποδεικνύει ότι στη συνέχεια απέκτησαν πλαστές ταυτότητες για να ταξιδέψουν προς τον προορισμό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ