ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Με απεργίες για την αύξηση μισθών φαίνεται πως ξεκινά το 2022

Φινλανδία: Με απεργίες για την αύξηση μισθών φαίνεται πως ξεκινά το 2022
Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει τις δραστηριότητες σε πάνω από 200 επιχειρήσεις στη Φινλανδία (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo / Carlos Osorio, File

Υψηλότερους μισθούς διεκδικόύν περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι στον βιομηχανικό κλάδο στη Φινλανδία, που προειδοποιούν με απεργιακές κινητοποιήσεις τον Ιανουάριο του 2022.

Πρόκειται για μια κινητοποίηση που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο μονάδων εξόρυξης, μετάλλων και τεχνολογίας, ανέφεραν σήμερα τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Εργοδοτικές οργανώσεις του βιομηχανικού κλάδου της Φινλανδίας υποστηρίζουν ότι οι υψηλότερες αμοιβές θα απειλήσουν την ανταγωνιστικότητα, ενώ τα συνδικάτα απαντούν ότι η εργοδοτική πρόταση για τους μισθούς θα επιδεινώσει το επίπεδο της διαβίωσης των εργαζομένων.

Η δεκαήμερη απεργία που σχεδιάζεται να ξεκινήσει στις 14 Ιανουαρίου θα επηρεάσει τις δραστηριότητες σε πάνω από 200 επιχειρήσεις στη Φινλανδία, μεταξύ άλλων τις Nokia, Kone, Metso Outotec και Outokumpu.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις θα συναντηθούν με την Εθνική Υπηρεσία Συνδιαλλαγής της Φινλανδίας την 4η Ιανουαρίου, προκειμένου να επιχειρήσουν να βρεθεί μια λύση στο θέμα της αύξησης των μισθών, στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, έγινε σήμερα γνωστό από το γραφείο του φορέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ