ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Ρωσία: Κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν για την Ουκρανία

ΗΠΑ - Ρωσία: Κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν για την Ουκρανία
Σε αυτήν την φωτογραφία που προέρχεται από τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλάει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο τηλέφωνο από την ιδιωτική του κατοικία στο Γουίλμινγκτον την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 Adam Schultz / The White House via AP

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποίησαν την δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία τους αυτόν τον μήνα, με επίκεντρο την κλιμακούμενη ένταση για την Ουκρανία.

«Η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Μπάιντεν με τον πρόεδρο Πούτιν άρχισε στις 15.35 (τοπική ώρα, 22.35 ώρα Ελλάδας), ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η επικοινωνία που διήρκεσε συνολικά πενήντα λεπτά έγινε έπειτα από αίτημα του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με δήλωση έτερου αξιωματούχου της διακυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος επισήμανε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε, καθώς «πιστεύει πως σε ό,τι αφορά τη Ρωσία τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον απευθείας διάλογο μεταξύ ηγετών».

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας που είχαν προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Μιλώντας στο CNNi, η εκπρόσωπος ασφάλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Έμιλι Χορν, σημείωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή διαβούλευση και συντονισμό σε διπλωματικό επίπεδο με τους Ευρωπαίους συμμάχους χαράσσοντας κοινή προσέγγιση ενώπιον της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει συνομιλήσει με ηγέτες ανά την Ευρώπη και αξιωματούχοι της διακυβέρνησης έχουν πολυμερείς συνομιλίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΑΣΕ. Έχουν επίσης πολυάριθμες διαβουλεύσεις με ομολόγους τους χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ τόσε σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο του σχήματος των Εννέα του Βουκουρεστίου, καθώς και με την Ουκρανία» επισήμανε.

Στην τηλεδιάσκεψη 7ης Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε προειδοποιήσει τον Ρώσο ομόλογό του για συνέπειες «άνευ προηγουμένου» εάν εισβάλει στην Ουκρανία, με τον Πούτιν να απαιτεί δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς Ανατολάς.

Ο Λευκός Οίκος είπε πριν από το τηλεφώνημα ότι ο Μπάιντεν θα έλεγε στον Πούτιν ότι η διπλωματική οδός παραμένει ανοιχτή, παρόλο που οι Ρώσοι έχουν μετακινήσει περίπου 100.000 στρατιώτες προς την Ουκρανία και οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου ανέβασαν τον όγκο στις απαιτήσεις του για νέες εγγυήσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Associated Press.

Αυτά τα αιτήματα πρόκειται να συζητηθούν κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη, αλλά παραμένει ασαφές τι, αν μη τι άλλο, θα ήταν διατεθειμένος να προσφέρει ο Μπάιντεν στον Πούτιν σε αντάλλαγμα για την εκτόνωση της κρίσης.

Η Δύση πάντως, ανησυχεί για τη συγκέντρωση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία τους δύο τελευταίους μήνες, μετά την κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και τη στήριξη που όπως λέει προσφέρει η Μόσχα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία και τονίζει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί τις στρατιωτικές δυνάμεις της στο έδαφός της, όπως επιθυμεί.

Η Μόσχα όπως λέει, ανησυχώντας για τον «επανεξοπλισμό» της Ουκρανίας από τη Δύση, ζητά νομικώς δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικότερα και ότι ορισμένα επιθετικά όπλα δεν θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Στις πρώτες δηλώσεις που έρχονται, εν τω μεταξύ, από ευρωπαϊκής πλευράς σχετικά με τις απαιτήσεις που προβάλλει η Μόσχα, ο επικεφαλής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι είναι εντελώς απαράδεκτες οι αξιώσεις περί διακοπής της επέκτασης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

«Οι απαιτήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας και για να σταματήσει η επέκταση της ΕΕ και του NATO προς τα ανατολικά είναι αποκλειστικά και μόνο στη ρωσική ημερησία διάταξη και είναι εντελώς απαράδεκτες, ειδικά όσον αφορά την Ουκρανία» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ