ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Νότια Αφρική: Το κύμα της Όμικρον μπορεί να έχει κορυφωθεί

Κορωνοϊός - Νότια Αφρική: Το κύμα της Όμικρον μπορεί να έχει κορυφωθεί
Κορωνοϊός - Νότια Αφρική: Το κύμα της Όμικρον μπορεί να έχει κορυφωθεί (AP Photo/Nardus Engelbrecht)

Η Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη Όμικρον τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το τελευταίο κύμα κορωνοϊού στη χώρα πιθανότατα έχει περάσει την κορύφωσή του χωρίς σημαντική αύξηση στους θανάτους και ότι οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν.

Οι λοιμώξεις μειώθηκαν σχεδόν κατά 30% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν επίσης σε οκτώ από τις εννέα επαρχίες.

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης, σημειώθηκε μόνο μια οριακή αύξηση στους θανάτους από Covid-19, προστίθεται.

«Ενώ η παραλλαγή Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, υπήρξαν χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει πλεονάζουσα ικανότητα για εισαγωγή ασθενών ακόμη και για υπηρεσίες υγείας ρουτίνας», σημειώνεται ακόμα.

«Όλοι οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η χώρα μπορεί να έχει περάσει την κορύφωση του τέταρτου κύματος», τονίζει η νοτιοαφρικανική προεδρία, ανακοινώνοντας το τέλος της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Η Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα στα τέλη Νοεμβρίου. Γρήγορα έγινε το κυρίαρχο στέλεχος στη Νότια Αφρική, προκαλώντας έκρηξη λοιμώξεων με κορύφωση περίπου 26.000 καθημερινών κρουσμάτων που καταγράφηκαν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η Νότια Αφρική έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό στην ήπειρο, καταγράφοντας περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια κρούσματα και 91.000 θανάτους. Όμως λιγότερες από 13.000 μολύνσεις είχαν καταγραφεί τις τελευταίες 24 ώρες.

«Η ταχύτητα με την οποία το τέταρτο κύμα που οδηγείται από την Όμικρον αυξήθηκε, κορυφώθηκε και στη συνέχεια μειώθηκε ήταν συγκλονιστική. Κορυφώθηκε σε τέσσερις εβδομάδες και σημείωσε απότομη πτώση σε άλλες δύο», έγραψε στο Twitter ο Fareed Abdullah του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής.

Ενώ πολλές χώρες που πλήττονται από την Όμικρον επιβάλλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι αντιστρέφει την πορεία της λίγο πριν από τους εορτασμούς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Έτσι, η απαγόρευση της κυκλοφορίας αίρεται, ενώ η πώληση αλκοόλ θα επιτρέπεται μετά τις 11 το βράδυ.

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους και οι δημόσιες συγκεντρώσεις περιορίζονται σε 1.000 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 2.000 σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση συνέχισε να τονίζει την ανάγκη για προσοχή και εμβολιασμό, προειδοποιώντας ότι «ο κίνδυνος αυξημένων λοιμώξεων παραμένει υψηλός δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ