ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πρόκληση για την κυβέρνηση Μπάιντεν οι αυξήσεις στα καύσιμα το 2022

ΗΠΑ: Πρόκληση για την κυβέρνηση Μπάιντεν οι αυξήσεις στα καύσιμα το 2022
Πληθωρισμός και ακρίβεια, ειδικά στις τιμές των καυσίμων, προκαλούν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση Μπάιντεν. AP Photo / David Zalubowski

Η ηλεκτρονική εφημερίδα πολιτικών ειδήσεων The Hill, επικαλούμενη εκτιμήσεις αναλυτών, αναφέρει την Παρασκευή ότι οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ θα αυξηθούν ακόμη και στα τέσσερα δολάρια το γαλόνι* μέχρι το καλοκαίρι, προκαλώντας απώλεια εισοδήματος για τους οδηγούς, αλλά και επιδεινώνοντας τα προβλήματα για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί τη μείωση των ποσοστών αποδοχής του Αμερικανού προέδρου, εξαιτίας μιας σειράς σύνθετων προβλημάτων.

Μεταξύ αυτών, η ανοδική πορεία του πληθωρισμού, αλλά και οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δίνουν έμφαση σε μία ελαφρά μείωση των τιμών, την οποία και αποδίδουν σε μία σειρά διαφορετικών πολιτικών που εφάρμοσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Ωστόσο, μία νέα εκτίμηση από την εφαρμογή εντοπισμού της πιο φθηνής τιμής των καυσίμων GasBuddy που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ανέφερε ότι οι τιμές των καυσίμων μέχρι τον Ιούνιο, είναι ενδεχόμενο να αυξηθούν μεταξύ των 3,43 δολαρίων και των 4,13 δολαρίων το γαλόνι.

Οι τιμές στο υψηλότερο επίπεδο της πρόβλεψης θα αποτελέσουν μία δυσάρεστη εξέλιξη για τους Δημοκρατικούς, σε μία προεκλογική χρονιά για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζονται ήδη φόβοι για το ενδεχόμενο απώλειας των οριακών πλειοψηφιών του κόμματος, στη Γερουσία, αλλά και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ίδια εκτίμηση, προβλέπει ότι οι τιμές των καυσίμων θα μειωθούν αργότερα μέσα στη χρονιά, με το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης να προσφέρει ένα περιθώριο πολιτικής ανακούφισης στους Δημοκρατικούς.

Οι τιμές της βενζίνης αναμένεται να μειωθούν περίπου στα 3,16 δολάρια το γαλόνι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την εφαρμογή GasBuddy.

Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, το βασικό ερώτημα εντοπίζεται γύρω από την αντίδραση των ψηφοφόρων τον ερχόμενο Νοέμβριο, γύρω από τη διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων.

«Είναι ένα περιθώριο διαμόρφωσης των τιμών γύρω στα 70 σεντς, για το οποίο νομίζω ότι κάνει τη μεγάλη διαφορά» δηλώνει ο δημοσκόπος και πολιτικός στρατηγιστής των Δημοκρατικών Μπραντ Μπάνον, αναφερόμενος στην εκτίμηση διαμόρφωσης της τιμής των καυσίμων μέχρι τον Ιούνιο.

«Αν καταγραφεί η αύξηση στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό θα είναι ένα πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς. Αν οι τιμές κυμανθούν στο χαμηλότερο επίπεδο δεν θα επηρεάσει πολύ», σύμφωνα με την εκτίμηση του Μπάνον.

*1 γαλόνι = 3,78 λίτρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ