ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοχρονιά 2022: Οι πρώτες χώρες που υποδέχθηκαν το νέο έτος

Πρωτοχρονιά 2022: Οι πρώτες χώρες που υποδέχθηκαν το νέο έτος
Η υποδοχή του 2022 στην Ταϊλάνδη AP Photo

Με την ελπίδα το 2022 να σημάνει το τέλος της πανδημίας, αρκετές χώρες υποδέχθηκαν ήδη το νέο έτος.

Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Βόρεια Κορέα, Χόνκ Κονκ, Ταιλάνδη και Ταιβάν ήταν από τις πρώτες χώρες που γιόρτασαν την άφιξη του 2022.

Η πανδημία πάντως, θα επηρεάσει για μια ακόμα φορά τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς, καθώς πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς εν μέσω σφοδρού κύματος μολύνσεων που ασκεί πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα.

Ειδικά στην Ευρώπη οι παραδοσιακές συναυλίες και τα σόου με τα πυροτεχνήματα που συνήθως προσελκύουν χιλιάδες θεατές στους δρόμους ακυρώθηκαν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ζυρίχη, τις Βρυξέλλες, τη Βαρσοβία και τη Ρώμη.

Λιτό σόου με φώτα στη Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που υποδέχθηκε το 2022 με ένα λιτό σόου με φώτα στη Harbour Bridge του Όκλαντ, το οποίο αντικατέστησε το παραδοσιακό σόου πυροτεχνημάτων που ακυρώθηκε λόγω Covid.

Παρότι οι Αρχές εξακολουθούσαν να θέλουν να αποθαρρύνουν τη συγκέντρωση πλήθους, αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα, οι περιορισμοί που ίσχυαν λόγω της πανδημίας ήρθησαν πριν από λίγες μέρες. Έτσι, αρκετοί πολίτες συγκεντρώθηκαν για να απολαύσουν το σόου. Μετρώντας αντίστροφα, υποδέχτηκαν το νέο έτος ζητοκραυγάζοντας.

Ακολούθησε η γειτονική Αυστραλία, η οποία προχώρησε στους εορτασμούς της παρά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται στη χώρα. Ένα φαντασμαγορικό σόου πυροτεχνημάτων φώτισε τον ουρανό από τη Γέφυρα στο λιμάνι του Σίδνεϊ και την Όπερα του Σίδνεϊ.

Λόγω της έκρηξης, τα πλήθη ήταν πολύ μικρότερα από ό,τι στα χρόνια πριν από την πανδημία, όταν 1 εκατομμύριο... γλεντζέδες θα συνωστίζονταν στο εσωτερικό του Σίδνεϊ.

Οι χώρες της Ασίας και της περιοχής του Ειρηνικού είναι από τις πρώτες που υποδέχονται κάθε φορά το νέο έτος.

Πυροτεχνήματα στην Αυστραλία

Με ένα φαντασμογορικό θέαμα γεμάτο από πυροτεχνήματα και παρά τα αυστηρά μέτρα έναντι της Covid 19, η Αυστραλία υποδέχτηκε το 2022.

Ο ουρανός στο λιμάνι του Σίδνεϊ, γέμισε από εκατοντάδες πυροτεχνήματα, τα οποία έκαναν κυριολεκτικά τη νύχτα ημέρα πάνω από τη Harbor Bridge και την Όπερα.

Στην Ιαπωνία οι πολίτες γιορτάζουν την άφιξη του νέου έτους στη διάσημη διασταύρωση Σιμπούγια Σκράμπλ Κροσινγκ, μια δημοφιλή τοποθεσία για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στο Τόκιο, όπου η επίσημη εκδήλωση για την έλευση της νέας χρονιάς, ακυρώθηκε. Στην ταμπέλα στην τρίτη φωτογραφία, υπάρχει άλλωστε η υπενθύμιση ότι η εκδήλωση αντίστροφης μέτρησης για την έλευση του 2022, έχει απαγορευτεί. Άλλοι, περιμένουν τη σειρά τους για να προσευχηθούν στο ναό Meiji Jingu Shinto γιορτάζοντας την άφιξη του νέου έτους.

Λαμπερά πυροτεχνήματα διέσχιζαν τον νυχτερινό ουρανό την Πρωτοχρονιά, στην πλατεία της Πιονγκγιάνγκ της Βόρειας Κορέας, κάτω από το βλέμμα πλήθους ανθρώπων νωρίς την Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2021.

Στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, η ετήσια τελετή κωδωνοκρουσίας της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ακυρώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λόγω αύξησης των κρουσμάτων. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ένα προηχογραφημένο βίντεο της φετινής τελετής κουδουνιών θα μεταδοθεί στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας σχεδίαζαν επίσης να κλείσουν πολλές παραλίες και άλλα τουριστικά αξιοθέατα κατά μήκος της ανατολικής ακτής, οι οποίες συνήθως γεμίζουν από κόσμο που ελπίζει να δει την πρώτη ανατολή του ηλίου της χρονιάς. Την Παρασκευή, η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα παρατείνει τους αυστηρούς κανόνες αποστασιοποίησης για άλλες δύο εβδομάδες.

Οι πολίτες στο Χονκ Κονγκ γιόρτασαν την έλευση της νέας χρονιάς με συναυλία και πυροτεχνήματα στο λιμάνι.

Πυροτεχνήματα φωίζουν τον ουράνό πάνω από τον ποταμό Χάο Πράγια κατά τη διάρκεια εορτασμών της Πρωτοχρονιάς στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης αλλά και στην Ταιπέι στην Ταιβάν.

Στην Ινδία, οι νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και άλλοι περιορισμοί εξάλειψαν τις εορταστικές εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις, όπως το Νέο Δελχί και τη Βομβάη. Οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς για να κρατήσουν τους πολίτες μακριά από εστιατόρια, ξενοδοχεία, παραλίες και μπαρ εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων που τροφοδοτούνται από την Όμικρον.

Στην ηπειρωτική Κίνα, η κυβέρνηση της Σαγκάης ακύρωσε εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένου ενός ετήσιου σόου φωτός κατά μήκος του ποταμού Χανκπού στο κέντρο της πόλης που συνήθως προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες θεατές.

Δεν υπήρχαν σχέδια για δημόσιες γιορτές στο Πεκίνο, όπου οι δημοφιλείς ναοί ήταν κλειστοί ή είχαν περιορισμένη πρόσβαση από τα μέσα Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν να εγκαταλείψουν την κινεζική πρωτεύουσα εάν είναι δυνατόν και απαιτεί εξετάσεις για ταξιδιώτες που φτάνουν από περιοχές όπου υπάρχουν μολύνσεις.

Δημοφιλείς ναοί στις πόλεις Nanjing, Hangzhou και άλλες μεγάλες πόλεις της ανατολικής Κίνας ακύρωσαν τις παραδοσιακές τελετές των «τυχερών κουδουνιών» της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και ζήτησαν από το κοινό να μείνει μακριά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ