ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Βουτιά» της λίρας κατά 44% το 2021 - Η χειρότερη χρονιά από την άνοδο Ερντογάν

Τουρκία: «Βουτιά» της λίρας κατά 44% το 2021 - Η χειρότερη χρονιά από την άνοδο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα και να μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε χρυσό στις τράπεζες Turkish Presidency Pool via AP

Το 2021 αποδεικνύεται η χειρότερη χρονιά για την τουρκική λίρα από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία, πριν από δύο δεκαετίες.

Η τουρκική λίρα -μακράν το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές το 2021, όπως και την προηγούμενη χρονιά- κινείται πτωτικά εδώ και πέντε ημέρες καταγράφοντας απώλειες 20% έναντι του δολαρίου.

Αναμένεται να ολοκληρώσει το 2021 με πτώση κατά 44%, κυρίως εξαιτίας του οικονομικού προγράμματος του Ερντογάν που επικεντρώνεται στις εξαγωγές και τις πιστώσεις παρά την υποτίμηση του νομίσματος, που έλαβε διαστάσεις κανονικής κρίσης του τελευταίους δύο περίπου μήνες, προκαλώντας τριγμούς στην οικονομία.

Σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα και να μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε χρυσό στις τράπεζες, λέγοντας ότι οι διακυμάνσεις στην αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο.

Ο ίδιος διατύπωσε και πάλι την ανορθόδοξη άποψή του σύμφωνα με την οποία τα επιτόκια «είναι η αιτία του πληθωρισμού».

Μετά τις δηλώσεις του, η λίρα επέκτεινε τις απώλειές του, υποχωρώντας έως 1,4% στις 13,414 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας πτώση 20% από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Στις 13:15 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 13,36 λίρες ανά δολάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ