ΚΟΣΜΟΣ

Αισιόδοξος ο επικεφαλής του ΠΟΥ ότι η πανδημία θα νικηθεί εντός του 2022

Αισιόδοξος ο επικεφαλής του ΠΟΥ ότι η πανδημία θα νικηθεί εντός του 2022
Προϋπόθεση για το τέλος της πανδημίας η συνεργασία των χωρών και η ίση κατανομή των εμβολίων EPA/ FABRICE COFFRINI / POOL

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δηλώνει αισιόδοξος ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα ηττηθεί το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες θα συνεργαστούν για να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποίησε ενάντια στον «στενό εθνικισμό και τη συσσώρευση εμβολίων» στη δήλωσή του για το νέο έτος.

Τα σχόλιά του έρχονται δύο χρόνια από τότε που ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για πρώτη φορά για κρούσματα άγνωστου στελέχους πνευμονίας στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, τα διαθέσιμα «εργαλεία» για την καταπολέμηση της Covid-19 παραμένουν άνισα κατανεμημένα σε όλο τον κόσμο. Στην Αφρική, τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους στον τομέα της υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ οι άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ λαμβάνουν τρίτες αναμνηστικές δόσεις.

Αυτό το κενό έχει κάνει πιο πιθανές τις πιθανότητες εμφάνισης νέων παραλλαγών, «κλειδώνοντάς μας σε έναν κύκλο συνεχιζόμενων απωλειών, δυσκολιών και περιορισμών», είπε.

«Εάν τερματίσουμε την ανισότητα, τερματίζουμε την πανδημία και τερματίζουμε τον παγκόσμιο εφιάλτη που όλοι έχουμε ζήσει. Και αυτό είναι δυνατό», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε ότι θα εργαστεί σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις για να δώσει προτεραιότητα στις παραδόσεις εμβολίων σε παγκόσμιες πρωτοβουλίες, όπως το COVAX και το AVAT, με στόχο τον εμβολιασμό του 70% των ανθρώπων σε όλες τις χώρες έως τα μέσα του 2022.

Τα κρούσματα της Covid-19 παγκοσμίως ανέρχονται πλέον στα 287 εκατομμύρια, ενώ σχεδόν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού.

Στη «σκιά» της μετάλλαξης Όμικρον η Πρωτοχρονιά

Σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης καλείται να ανταποκριθεί στο νέο πανδημικό κύμα που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον, με τους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά να είναι περιορισμένοι, ενώ σε πολλές χώρες οι δημόσιες εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί.

Η πανδημία είναι ακόμα εδώ, και η πιο μεταδοτική αυτή μετάλλαξη, έχει ανατρέψει τους σχεδιασμούς πολλών χωρών για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς, έχοντας επαναφέρει εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα, καθώς πλήττονται από ένα νέο σφοδρό κύμα μολύνσεων που ασκεί πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα.

Μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσά τους το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ζυρίχη, οι Βρυξέλλες, η Βαρσοβία και η Ρώμη, ακύρωσαν τις παραδοσιακές συναυλίες και τα σόου με τα πυροτεχνήματα που συνήθως προσελκύουν χιλιάδες θεατές στους δρόμους.

Στη Γερμανία, τα κρατίδια αυστηροποιούν τα μέτρα προστασίας ενόψει και της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, η οποία στη Γερμανία παραδοσιακά γιορτάζεται με μεγάλες συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους. Η λειτουργία των νυχτερινών κλαμπ έχει ανασταλεί σε όλη τη χώρα, ενώ οι μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές διοργανώσεις πραγματοποιούνται χωρίς θεατές. Στις ιδιωτικές συναντήσεις επιτρέπεται να συναθροίζονται έως και 10 άτομα - συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων και των ιαθέντων. Στα περισσότερα κρατίδια ο εορτασμός της αλλαγής του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους έχει απαγορευθεί, το ίδιο και η χρήση βεγγαλικών.

Στην Αυστρία, με αυστηρούς περιορισμούς θα πραγματοποιηθεί η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι θεατές θα περιοριστούν στους 1.000, οι οποίοι θα είναι εμβολιασμένοι ή ιαθέντες και, επιπλέον, θα έχουν υποβληθεί σε μοριακό διαγνωστικό τεστ για κορωνοϊό, το πολύ εντός 48 ωρών από τη συναυλία. Οι θεατές υποχρεούνται να φορούν προστατευτική μάσκα τύπου FFP2 καθ΄όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο κτίριο του Μεγάρου Φίλων της Μουσικής στη Βιέννη.

Στη Βρετανία, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις που επρόκειτο να γίνουν στη βρετανική πρωτεύουσα την Πρωτοχρονιά, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον στη Βρετανία. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα οργανώσουμε την εκδήλωση με συμμετοχή 6.500 ανθρώπων στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», εξήγησε ο ίδιος. Αντί για την εκδήλωση, θα μεταδοθεί από το BBC μια «εντυπωσιακή εκπομπή» στην οποία θα γίνεται αναφορά στα σημαντικότερα γεγονότα του 2021. Λόγω της Όμικρον ακυρώνονται και οι παραδοσιακοί, τριήμεροι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά και στη Σκωτία, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον.

Στη Γαλλία, τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, των οποίων η λειτουργία έχει ήδη ανασταλεί από τις 10 Δεκεμβρίου, θα παραμείνουν κλειστά και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Το Παρίσι ακύρωσε το σόου πυροτεχνημάτων, όπως και τις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να προλάβει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε την απαγόρευση μεγάλων εορταστικών εκδηλώσεων και των πυροτεχνημάτων για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και συνέστησε στους πολίτες της Γαλλίας, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ για την COVID-19, πριν βρεθούν μαζί με άλλους ανθρώπους για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

Στην Ισπανία, οι εορτασμοί έχουν ακυρωθεί στην πλειονότητα των περιοχών και οι 9 από τις 10 πολυπληθέστερες πόλεις της χώρας δεν θα γιορτάσουν το έθιμο των "campanadas", όπου οι καμπάνες χτυπούν για να σημάνουν την έλευση του νέου έτους. Μόνο η Μαδρίτη θα πραγματοποιήσει μια μικρή εκδήλωση στη διάσημη πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, με τους θεατές να περιορίζονται στους 7.000 –πάντα με μάσκες—συγκριτικά με 18.000 το 2019, πριν από την πανδημία.

Η Ιταλία έχει προχωρήσει σε αυστηροποίηση των περιορισμών, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης όλων των δημόσιων εορτασμών για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το υπουργείο Eσωτερικών έχει στείλει οδηγίες σε όλους τους νομάρχες της χώρας, με στόχο την αύξηση των ελέγχων ενόψει της Πρωτοχρονιάς. Η κυβέρνηση Ντράγκι ζήτησε την εντατικοποίηση ελέγχων, για να τύχει σεβασμού η απόφαση η οποία απαγορεύει γιορτές, πάρτι, χορούς σε κλειστά κέντρα, όπως και συναυλίες με συνωστισμό σε ανοικτούς χώρους. Παράλληλα, αστυνομία, καραμπινιέροι και άνδρες και γυναίκες της αστυφυλακής και της οικονομικής αστυνομίας θα πρέπει να εγγυηθούν την τήρηση των νέων μέτρων που αφορούν μπαρ και εστιατόρια: στα εστιατόρια πλέον επιτρέπεται η είσοδος μόνον σε εμβολιασμένους, ενώ στα καφέ μπαρ, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν μόνον για να παίρνουν φαγητό ή ροφήματα πακέτο, τα οποία δεν θα πρέπει να καταναλώνονται σε καμία περίπτωση μέσα στο μαγαζί.

Στις ΗΠΑ, η Νέα Υόρκη προχώρησε σε σημαντική μείωση του αριθμού των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται στην Τάιμς Σκουέρ για τις εκδηλώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο. Φέτος, η πόλη θα επιτρέψει περίπου το ένα τρίτο από τον συνηθισμένο αριθμό παρευρισκομένων στις συγκεκριμένες περιοχές θεατών που έχουν οριοθετηθεί στην πλατεία, προκειμένου να επιτρέπεται μεγαλύτερη κοινωνική αποστασιοποίηση. Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού και να φορούν μάσκες. «Κανονικά, φιλοξενούνται περίπου 58.000 άνθρωποι στα σημεία θεατών, ο φετινός εορτασμός θα έχει 15.000 ανθρώπους», σύμφωνα με τον δήμαρχο. Επιπλέον, η είσοδος στους χώρους αυτούς θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι, αργότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ