ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Ποδαρικό» με αυξήσεις σε τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου

Τουρκία: «Ποδαρικό» με αυξήσεις σε τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία εκτοξεύθηκε πάνω από 21% τον Νοέμβριο και είναι πιθανό να ξεπεράσει το 30% τον Δεκέμβριο AP Photo/Francisco Seco

«Φουσκωμένους» λογαριασμούς θα δουν τις επόμενες ημέρες οι τούρκοι πολίτες καθώς από σήμερα αυξήθηκαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από 50% έως 100% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ αυξήθηκαν και τα τιμολόγια φυσικού αερίου σωρεύοντας πιέσεις σε μια οικονομία που βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν συνολικό πληθωρισμό που καλπάζει.

Η Αρχή Ρύθμισης της Αγοράς Ενέργειας ανέφερε πως οι τιμές του ηλεκτρισμού ανέβηκαν περίπου 50% για τα χαμηλότερης ζήτησης νοικοκυριά για το 2022, ενώ αυξήθηκαν περισσότερο από 100% για υψηλής ζήτησης εμπορικούς χρήστες.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 25% για οικιακή χρήση και κατά 50% για βιομηχανική χρήση τον Ιανουάριο, ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση η εταιρία διανομής BOTAS. Η αύξηση της τιμής είναι 15% για βιομηχανική χρήση παραγωγής ηλεκτρισμού.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία εκτοξεύθηκε πάνω από 21% τον Νοέμβριο και είναι πιθανό να ξεπεράσει το 30% τον Δεκέμβριο, έπειτα από τη μεγάλη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, της λίρας, τους τελευταίους μήνες που προκλήθηκε από μια σειρά ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ