ΚΟΣΜΟΣ

Ηχηρό πρωτοχρονιάτικο μήνυμα από τον πάπα Φραγκίσκο: Η βία εναντίον των γυναικών προσβάλλει τον Θεό

Ηχηρό πρωτοχρονιάτικο μήνυμα από τον πάπα Φραγκίσκο: Η βία εναντίον των γυναικών προσβάλλει τον Θεό
Ο Φραγκίσκος ύφανε την ομιλία του για την Πρωτοχρονιά γύρω από τα θέματα της μητρότητας και των γυναικών AP Photo/Andrew Medichini

Ο πάπας Φραγκίσκος μέσα από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του απηύθυνε εγερτήριο σάλπισμα ώστε να τεθεί ένα τέλος στη βία εναντίον των γυναικών, η οποία είπε προσβάλλει τον Θεό.

Ο Φραγκίσκος ύφανε την ομιλία του για την Πρωτοχρονιά γύρω από τα θέματα της μητρότητας και των γυναικών -λέγοντας πως είναι εκείνες που κρατούν ενωμένα τα νήματα της ζωής- και άδραξε την ευκαιρία για να απευθύνει μία από τις πιο ισχυρές μέχρι τώρα εκκλήσεις του προκειμένου να τεθεί τέλος στη βία εναντίον των γυναικών.

«Και αφού οι μητέρες δίνουν ζωή, και οι γυναίκες κρατούν (μαζί) τον κόσμο, ας κάνουμε όλοι μεγαλύτερες προσπάθειες για να προωθήσουμε τις μητέρες και να προστατεύσουμε τις γυναίκες», είπε ο Φραγκίσκος.

«Πόση πολλή βία κατευθύνεται εναντίον των γυναικών! Αρκετά! Κάνοντας κακό σε μια γυναίκα προσβάλλουμε τον Θεό, ο οποίος από μια γυναίκα δημιούργησε την ανθρωπότητα».

Αφότου ξεκίνησε η πανδημία της COVID-19 σχεδόν πριν από δύο χρόνια, ο Φραγκίσκος έχει μιλήσει ανοικτά πολλές φορές για την ενδοοικογενειακή βία η οποία έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες αφότου τα λοκντάουν άφησαν πολλές γυναίκες παγιδευμένες με συντρόφους που τις κακοποιούν.

Η συμμετοχή του κοινού στη λειτουργία ήταν χαμηλότερη από εκείνην προηγούμενων ετών, λόγω των περιορισμών της COVID.

Ο 85χρονος Φραγκίσκος φάνηκε σήμερα να είναι σε καλή κατάσταση έπειτα από ένα απροσδόκητο γεγονός χθες, όταν παρακολούθησε τη λειτουργία αλλά την τελευταία στιγμή δεν βγήκε μπροστά όπως αναμενόταν.

Κατά την έναρξη της λειτουργίας σήμερα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου ο πάπας περπάτησε όλο τον κεντρικό διάδρομο του ναού, αντίθετα με χθες βράδυ, όταν εμφανίστηκε από παράπλευρη είσοδο κοντά στην Αγία Τράπεζα και παρακολούθησε τη λειτουργία από εκεί.

Ο Φραγκίσκος πάσχει από ισχυαλγία που του προκαλεί πόνο στα πόδια και κάποιες φορές μια έξαρση τον εμποδίζει να στέκεται για πολλή ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ