ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Νέα μέτρα στη Γαλλία: Με μάσκα τα παιδιά από έξι ετών στα μέσα μεταφοράς

Κορωνοϊός - Νέα μέτρα στη Γαλλία: Με μάσκα τα παιδιά από έξι ετών στα μέσα μεταφοράς
Η Γαλλία έγινε η έκτη χώρα παγκοσμίως που μετρά περισσότερα από 10 εκατ. κρούσματα covid-19 από την αρχή της πανδημίας AP Photo / Thibault Camus

Νέα μέτρα έλαβε η Γαλλία την Πρωτοχρονιά για να αντιμετωπίσει την έκρηξη των κρουσμάτων Covid-19, όπου κυριαρχεί η παραλλαγή Όμικρον.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στις συγκοινωνίες από την ηλικία των 6 ετών, και η απαγόρευση πώλησης και διανομής τροφίμων και ποτών κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Από τη Δευτέρα, τα παιδιά θα πρέπει να φοράνε μάσκα από την ηλικία των 6 ετών (έναντι 11 ετών προηγουμένως) στις συγκοινωνίες, τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα οχήματα (συμπεριλαμβανομένων των ταξί), όπως και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τους σταθμούς των δημοσίων συγκοινωνιών και τους αεροσταθμούς, σύμφωνα με ένα διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Επιπλέον, από τη Δευτέρα και «έως και τις 23 Ιανουαρίου του 2022, η πώληση και η εξυπηρέτηση για κατανάλωση τροφίμων και ποτών στις μεταφορές απαγορεύονται, κατά τη διάρκεια των διαδρομών», διευκρινίζεται στο κείμενο. Το διάταγμα δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κατανάλωση κατά τη διάρκεια του δρομολογίου, εκτός του ότι τα εστιατόρια των πλοίων δεν επηρεάζονται.

Το διάταγμα επιβεβαιώνει επίσης μια κυβερνητική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τα εστιατόρια και οι παμπ δεν θα μπορούν να υποδεχθούν κόσμο από τη Δευτέρα και έως τις 23 Ιανουαρίου, «παρά μόνο εάν οι πελάτες είναι καθήμενοι». Τα παιδιά θα πρέπει εκεί να φορούν μάσκα από την ηλικία των 6 ετών κι όχι πλέον των 11 ετών.

Πολλά διαμερίσματα ή πόλεις, όπως η περιφέρεια του Παρισιού ή της Λιόν, ανακοίνωσαν την επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους δρόμους από χθες.

Η Γαλλία έκτη χώρα παγκοσμίως με περισσότερα από 10 εκατ. κρούσματα

Την ίδια ώρα η Γαλλία έγινε η έκτη χώρα παγκοσμίως που μετρά περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 219.126 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ένα 24ωρο, στην τέταρτη συνεχόμενη ημέρα που η χώρα καταγράφει περισσότερες από 200.000 μολύνσεις.

Η Γαλλία ακολουθεί τις ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Βρετανία και Ρωσία καταμετρώντας πάνω από 10 εκατομμύρια κρούσματα.

Ο σημερινός απολογισμός είναι ο δεύτερος υψηλότερος έως σήμερα μετά το ρεκόρ των 232.200 μολύνσεων χθες Παρασκευή, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες λόγω της πρόσφατης αναζωπύρωσης των κρουσμάτων.

Στο διάγγελμά του για την έλευση του νέου έτους, ο Μακρόν δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα σε σύγκριση με όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει το ενδεχόμενο να περιορίσει περαιτέρω τις ατομικές ελευθερίες.

Όμως, η κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι από τη Δευτέρα η χρήση της μάσκας στους δημόσιους χώρους θα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από την ηλικία των 6 ετών έναντι 11 ετών προηγουμένως.

Ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών των νέων κρουσμάτων στη Γαλλία αυξήθηκε στο απόλυτο ρεκόρ των 157.651 μολύνσεων, καθώς σχεδόν πενταπλασιάστηκε σε διάστημα ενός μήνα.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών covid-19 που νοσηλεύονται αυξήθηκε κατά 96 το τελευταίο 24ωρο κι ανέρχεται σε υψηλό 7 μηνών, στους 18.811.

Ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοϊό αυξήθηκε κατά 110 σε διάστημα 24 ωρών, στους 123.851 νεκρούς, ο 12ος υψηλότερος απολογισμός παγκοσμίως. Ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών των νέων ημερήσιων θανάτων έφθασε τους 186, ένα υψηλό από τη 14η Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ