ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Ο αυτοκράτορας προσεύχεται για τους νεκρούς της πανδημίας πίσω από ένα μπονσάι

Ιαπωνία: Ο αυτοκράτορας προσεύχεται για τους νεκρούς της πανδημίας πίσω από ένα μπονσάι
Καθισμένος πίσω από ένα δέντρο μπονσάι με τη σύζυγό του Μασάκο, ο Ναρουχίτο επαίνεσε και ευχαρίστησε γιατρούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας Imperial Household Agency of Japan via AP

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο προσευχήθηκε για όσους πέθαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας βίντεο το Σάββατο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά για την έλευση του νέου έτους, και έχοντας ακυρώσει τις συγκεντρώσεις στο παλάτι για τον περιορισμό των μολύνσεων από τον κορωνοϊό.

Καθισμένος πίσω από ένα δέντρο μπονσάι με τη σύζυγό του Μασάκο, ο Ναρουχίτο επαίνεσε και ευχαρίστησε γιατρούς και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και εξέφρασε την ανησυχία του για τις χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια και επαρκή νοσοκομειακά συστήματα.

«Πιστεύοντας περισσότερο από ποτέ στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, μοιραζόμενοι τον πόνο μας και υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον, ελπίζω από τα βάθη της καρδιάς μου ότι θα ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές», είπε.

Η Μασάκο, απόφοιτος του Χάρβαρντ, προσευχήθηκε στο τέλος του εξαλεπτού βίντεο του Σαββάτου.

«Ας είναι αυτή η χρονιά μια ήπια και γόνιμη χρονιά για όλους μας», είπε, πριν υποκλιθούν και οι δύο.

Imperial Household Agency of Japan via AP

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει περισσότερους από 18.000 θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19, αλλά ο ρυθμός των θανάτων έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες. Ο Ναρουχίτο εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή του Όμικρον.

Πριν από την πανδημία, το αυτοκρατορικό παλάτι στο κέντρο του Τόκιο άνοιγε στην αρχή κάθε έτους σε πλήθη που επευφημούσαν και κυμάτιζαν σημαίες.

Ο αυτοκράτορας δεν έχει πολιτική δύναμη, αλλά έχει συμβολική σημασία για την Ιαπωνία και είναι αρκετά δημοφιλής. Ο πατέρας του Ναρουχίτο παραιτήθηκε το 2019, ενώ ο Χιροχίτο, ο αυτοκράτορας της εποχής του πολέμου, ήταν ο παππούς του.

Πιο πρόσφατα, η ανιψιά του αυτοκρατορικού ζευγαριού Μάκο έγινε πρωτοσέλιδο αφού παντρεύτηκε τον αγαπημένο της από το κολέγιο και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, παρακάμπτοντας τις φανταχτερές γαμήλιες τελετές. Κάποιοι αποδοκιμάζουν τον σύζυγό της, Kei Komuro, ο οποίος δουλεύει σε ένα δικηγορικό γραφείο και προσπαθεί να περάσει τις εξετάσεις του δικηγορικού συστήματος στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω των προηγούμενων οικονομικών υποθέσεων της μητέρας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ