ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προβλήματα στις πτήσεις με χιλιάδες ακυρώσεις λόγω κακοκαιρίας και κορωνοϊού

ΗΠΑ: Προβλήματα στις πτήσεις με χιλιάδες ακυρώσεις λόγω κακοκαιρίας και κορωνοϊού
Ο αμερικανικός αερομεταφορέας ο οποίος αντιμετώπισε τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν η SkyWest AP Photo/Mary Altaffer

Οι αερομεταφορές στις ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Από τη μία είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες που είναι δυσμενείς σε αρκετές περιοχές της χώρας και από την άλλη βρίσκονται οι ελλείψεις προσωπικού του τομέα σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Όμικρον.

Το Σάββατο, οι ΗΠΑ μέτραγαν κάπου 2.660 ακυρώσεις πτήσεως, περίπου τις μισές από τις 4.617 σε όλη την υφήλιο, περί τις 19:30 (τοπική ώρα· 02:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightAware.

Εξάλλου 4.798 πτήσεις –εσωτερικές, με προορισμό ή με προέλευση τις ΗΠΑ– αντιμετώπισαν καθυστερήσεις χθες, επί συνόλου 9.432 σε πλανητική κλίμακα.

Ο αμερικανικός αερομεταφορέας ο οποίος αντιμετώπισε τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν η SkyWest, η οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει το 23% των προγραμματισμένων πτήσεών της, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Στα αεροδρόμια στο Σικάγο επλήγησαν ιδιαίτερα, με τις μισές εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις να ακυρώνονται εξαιτίας των δύσκολων μετεωρολογικών συνθηκών: στην πόλη αυτή της πολιτείας Ιλινόι αναμενόταν χιονοθύελλα.

Οι επιβάτες αναμένεται να έχουν άλλη μια περίπλοκη ημέρα σήμερα Κυριακή, ημέρα επιστροφής από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές: σύμφωνα με τον FlightAware, 1.175 πτήσεις που επρόκειτο να γίνουν σήμερα έχουν ακυρωθεί στις ΗΠΑ, και συνολικά σε διεθνές επίπεδο 2.134.

Ο τομέας των αερομεταφορών σε παγκόσμια κλίμακα δυσκολεύεται εξαιτίας της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2.

Πιλότοι και μέλη των πληρωμάτων καμπίνας απουσιάζουν από τις θέσεις τους καθώς μολύνθηκαν και εκδήλωσαν συμπτώματα της COVID-19 ή ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουν κατά συνέπεια τεθεί σε απομόνωση, αναγκάζοντας τις εταιρείες, που δεν έχουν αρκετό προσωπικό για να γίνει αναπλήρωσή τους για όλες τις πτήσεις, να ανακοινώνουν ακυρώσεις.

Περίπου 7.500 πτήσεις ακυρώθηκαν από τους αερομεταφορείς σε όλο τον κόσμο το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ