ΚΟΣΜΟΣ

Όμικρον: Εκτιμήσεις ότι η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να φέρει ανοσία και το τέλος της πανδημίας

Όμικρον: Εκτιμήσεις ότι η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να φέρει ανοσία και το τέλος της πανδημίας
Οι μολύνσεις παγκοσμίως κατέγραψαν υψηλό ρεκόρ AP Photo/Maya Alleruzzo

Για συλλογική ανοσία λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων από κορωνοϊό κάνει λόγο ισραηλινός ανώτατος ιατρικός αξιωματούχος.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει απότομη αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο.

Οι μολύνσεις παγκοσμίως κατέγραψαν υψηλό ρεκόρ με μέσο όρο λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο την ημέρα από τις 24 έως τις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Ο αριθμός των θανάτων δεν έχει ωστόσο αυξηθεί με τον ίδιο τρόπο, δημιουργώντας την ελπίδα ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να είναι λιγότερο φονική.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, το Ισραήλ είχε καταφέρει να αποτρέψει σε κάποιο βαθμό την Όμικρον, αλλά με τα ποσοστά λοίμωξης από τον ιό να αυξάνονται τώρα, οι ημερήσιες μολύνσεις αναμένεται να φθάσουν υψηλά ρεκόρ τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Αυτό θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα τη συλλογική ανοσία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Νάχμαν Ας.

«Το κόστος θα είναι πάρα πολλές μολύνσεις», είπε ο Ας στον ραδιοφωνικό σταθμό 103FM.

«Οι αριθμοί θα πρέπει να είναι πολύ υψηλοί προκειμένου να φθάσουμε τη συλλογική ανοσία. Αυτό είναι πιθανό αλλά δεν θέλουμε να φθάσουμε εκεί μέσω μολύνσεων, θέλουμε να συμβεί ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού πολλών ανθρώπων», σημείωσε.

Περίπου το 60% των 9,4 εκατ. κατοίκων του Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί πλήρως --σχεδόν όλοι με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech-- σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το οποίο σημαίνει πως είτε έχουν λάβει τρεις δόσεις είτε έλαβαν πρόσφατα τη δεύτερη δόση. Ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς που δικαιούνται τρίτη δόση δεν την έχουν κάνει μέχρι τώρα.

Περίπου 1,3 εκατ. μολύνσεις από κορωνοϊό έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ αφότου ξεκίνησε η πανδημία.

Όμως από δύο έως τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου, όταν το κύμα της Όμικρον μπορεί να υποχωρήσει, σύμφωνα με τον Έραν Σέγκαλ, επιστήμονα δεδομένων στο Weizmann Institute of Science και σύμβουλο της κυβέρνησης.

Τις προηγούμενες δέκα ημέρες οι ημερήσιες μολύνσεις τετραπλασιάστηκαν. Τα σοβαρά περιστατικά έχουν επίσης αυξηθεί αλλά με πολύ χαμηλότερο ρυθμό, φθάνοντας περίπου τα 100 από περίπου 80.

Καθώς παρακολουθεί από κοντά τη σοβαρή νοσηρότητα, ο Ας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί μια τέταρτη δόση εμβολίου για τους άνω των 60 ετών, μετά την έγκρισή της την περασμένη εβδομάδα για τους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας.

Πρώτο κρούσμα της florana στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ καταγράφηκε και το πρώτο κρούσματα συνδυασμού γρίπης και κορωνοϊού σε μια έγκυο γυναίκα, ένα περιστατικό που ερευνάται από τις Αρχές.

Όπως εξήγησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος στον ΣΚΑΪ: «Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν πρόκειται για νέο στέλεχος, πρόκειται για ένα περιστατικό στο Ισραήλ σε έγκυο γυναίκα, που δεν είχε εμβολιαστεί. Νόσησε ταυτοχρόνως από κορωνοϊό και από ιό της γρίπης. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το έχει πει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η έκκληση είναι όποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την γρίπη να τρέξουν να εμβολιαστούν γιατί είναι σημαντικό να αποφύγουμε την ταυτόχρονη μόλυνση».

Η περίπτωση της μόλυνσης της νεαρής γυναίκας ήταν σχετικά ήπια, ενώ οι γιατροί μελετούν εάν ο συνδυασμός κορωνοϊού και γρίπης προκαλεί σοβαρές επιπλοκές.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει και κύμα γρίπης, με τα νοσοκομεία να έχουν περιθάλψει πάνω από 1.840 ασθενείς την περασμένη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ