ΚΟΣΜΟΣ

Φάουτσι: Το CDC θα εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης των οδηγιών απομόνωσης ασυμπτωματικών

Φάουτσι: Το CDC θα εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης των οδηγιών απομόνωσης ασυμπτωματικών
Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος για μία αύξηση στις νοσηλείες (AP Photo/Susan Walsh, File)

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, είπε την Κυριακή ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω τροποποίησης των οδηγιών τους περί απομόνωσης ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον COVID-19 αλλά παραμένουν ασυμπτωματικά, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Σε συνέντευξή του στο CNNi, ερωτηθείς για το εάν οι οδηγίες για πιο σύντομη απομόνωση των θετικών στον ιό που εκδόθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ καθοδηγήθηκαν από την επιστήμη ή από τις πιέσεις της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, ο κ. Φάουτσι σημείωσε:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επιθυμία είναι να επιστρέψουν οι άνθρωποι στον χώρο εργασίας εάν δεν έχουν συμπτώματα».

«Στο δεύτερο μισό μιας δεκαήμερης περιόδου, που κανονικά θα ήταν μια δεκαήμερη περίοδος απομόνωσης, η πιθανότητα μεταδοτικότητας είναι σημαντικά χαμηλότερη. Για αυτόν τον λόγο, το CDC έκρινε ότι θα ήταν σχετικά χαμηλός ο κίνδυνος να βγουν έξω οι άνθρωποι», εξήγησε.

Ο Φάουτσι χαρακτήρισε εύλογη την ανησυχία των πολιτών στο γεγονός ότι δεν γίνονται τεστ μετά την πάροδο των πέντε ημερών, λέγοντας ότι και ο ίδιος προσωπικά το θεωρεί λογικό κάτι τέτοιο.

«Πιστεύω ότι το CDC σύντομα θα βγάλει περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με αυτό, καθώς προφανώς έχει δημιουργήσει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με αυτό το πενθήμερο, και για το αν θα έπρεπε να γίνονται ή όχι τεστ στους πολίτες», σημείωσε.

«Δεν λέω, ναι, θα έπρεπε. Λέω ότι είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη και πιστεύω ότι το CDC θα το διευκρινίσει», συνέχισε και προσέθεσε: «Το CDC κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί προσπαθώντας να βρει τη σωστή ισορροπία στο να επιστρέψουν οι άνθρωποι στη δουλειά, αλλά το κάνει σε μια σταθερή επιστημονική βάση».

Υπενθυμίζεται ότι το CDC αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα τις οδηγίες του περί απομόνωσης για τον COVID-19 μειώνοντας τη συνιστώμενη καραντίνα από 10 ημέρες σε πέντε ημέρες για άτομα που έχουν θετικό αποτέλεσμα και παραμένουν ασυμπτωματικά. Για τις επόμενες πέντε ημέρες, ο Οργανισμός συνιστά στα άτομα να φορούν μάσκα γύρω από τους άλλους ανά πάσα στιγμή.

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος για μία αύξηση στις νοσηλείες, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων μόλυνσης, ακόμη και αν τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον της COVID-19 είναι λιγότερο επώδυνη.

«Η μόνη δυσκολία είναι ότι όταν έχεις τόσες πολλές μολύνσεις, ακόμη και αν ο ρυθμός των νοσηλειών είναι χαμηλός με την Όμικρον, σε σύγκριση με την Δέλτα, υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος ότι θα μπορείς να έχει μία αύξηση στις νοσηλείες, η οποία μπορεί να πιέσει το σύστημα υγείας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ