ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για Παλαιστίνιο κρατούμενο στο Ισραήλ που κάνει απεργία πείνας 140 ημέρες

Ανησυχία για Παλαιστίνιο κρατούμενο στο Ισραήλ που κάνει απεργία πείνας 140 ημέρες
Εκπρόσωπος του νοσοκομείου επιβεβαίωσε ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή, αρνήθηκε όμως πως η ζωή του 40χρονου κρατουμένου διατρέχει κίνδυνο (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo / Ariel Schalit

Σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας Παλαιστίνιου κρατούμενου στο Ισραήλ που κάνει απεργία πείνας επί σχεδόν 140 ημέρες, με την οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ να απαιτεί να αφεθεί ελεύθερος απειλώντας να τερματίσει την κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο 40χρονος Παλαιστίνιος Χισάμ Αμπού Χάουας, κρατείται σε φυλακή του Ισραήλ.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ασάφ Χαροφέ, κοντά στο Τελ Αβίβ, επιβεβαίωσε χθες Κυριακή ότι η κατάστασή του είναι σοβαρή, αρνήθηκε όμως πως η ζωή του 40χρονου κρατουμένου διατρέχει κίνδυνο.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ προειδοποίησε το Σάββατο ότι θα σημειωθεί «έκρηξη», απειλώντας να τερματίσει την κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει στη Λωρίδα της Γάζας, εάν ο κρατούμενος δεν αποφυλακιστεί.

Ο Χισάμ Αμπού Χάουας κατάγεται από τη Ντούρα, κοντά στη Χεβρόνα, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Τελεί υπό «διοικητική κράτηση» από τον Οκτώβριο του 2020. Το μέτρο αυτό επιτρέπει στις αρχές του Ισραήλ να κρατούν φυλακισμένους Παλαιστίνιους για έξι μήνες –διάστημα που μπορεί να ανανεώνεται– χωρίς να τους απαγγέλλουν κατηγορίες επισήμως.

Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, ο απεργός πείνας θεωρείται προσκείμενος στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Τις τελευταίες ημέρες μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες του γενειοφόρου άνδρα, που πλέον είναι σκελετωμένος και μοιάζει πολύ αδύναμος.

Η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε μέσω Twitter ότι μέλος της εξέτασε τον κρατούμενο. Ο γιατρός αυτός τόνισε πως ο άνδρας «διατρέχει κίνδυνο άμεσου θανάτου», καθώς έχει εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο καλίου στον οργανισμό του και πιθανόν καρδιακές αρρυθμίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ