ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Ακυρώσεις πτήσεων: Γολγοθάς η επιστροφή λόγω της Όμικρον και της θύελλας Φρίντα

ΗΠΑ - Ακυρώσεις πτήσεων: Γολγοθάς η επιστροφή λόγω της Όμικρον και της θύελλας Φρίντα
Απελπισμένοι είναι οι αμερικανοί ταξιδιώτες που ενημερώνονται για καθυστερήσεις ή ακυρώσεις στις πτήσεις της επιστροφής τους από τις διακοπές των Χριστουγέννων AP Photo / Esteban Felix

Περισσότερες από 2.600 πτήσεις ακυρώθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της παραλλαγής Όμικρον και των κακών καιρικών συνθηκών, μετατρέποντας σε γολγοθά την επιστροφή των ταξιδιωτών από τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η κατάσταση αναμένεται να εξακολουθήσει να είναι περίπλοκη και σήμερα, την πρώτη εργάσιμη ημέρα του 2022, καθώς περισσότερες από 2.000 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί στις ΗΠΑ τις οποίες διασχίζει από το Σάββατο η χειμερινή θύελλα Φρίντα.

Στις 22:00 τοπική ώρα της Κυριακής (05:00 ώρα Ελλάδος σήμερα), περισσότερες από 2.650 εσωτερικές ή διεθνείς πτήσεις με αναχώρηση ή προορισμό τις ΗΠΑ είχαν ακυρωθεί, λίγο λιγότερες από τις 2.750 που είχαν ακυρωθεί το Σάββατο, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης των πτήσεων FlightAware.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περισσότερες από τις μισές από τις σχεδόν 4.400 πτήσεις που ακυρώθηκαν ταυτοχρόνως παγκοσμίως. Σχεδόν 8.600 αμερικανικές πτήσεις καθυστέρησαν.

Η Southwest Airlines, μια από τις αεροπορικές εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο, αναγκάστηκε να ακυρώσει περίπου 400 πτήσεις χθες το πρωί, διευκρίνισε εκπρόσωπος της εταιρείας σε μήνυμα email που έστειλε στο AFP, στο οποίο προσέθετε ότι αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες ακυρώσεις.

Ο Νικ Κέιγκι, επιβάτης της Southwest, είδε την πτήση του να ακυρώνεται. «Περιμέναμε σχεδόν 3 ώρες για να αλλάξουμε κράτηση καθώς δεν μπορούσαμε να το κάνουμε διαδικτυακά και, αφού ρυθμίσαμε (όχι απολύτως) την κατάσταση, ακυρώσατε την δεύτερη πτήση μας προς άλλο αεροδρόμιο», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter.

«Αυτή είναι η 3η ακύρωση (...). Θα έπρεπε να έχω επιστρέψει εδώ και 4 ημέρες», σημείωνε παράλληλα στο Twitter χθες το βράδυ η Χέιλι, επιβάτης της ίδιας εταιρείας που θα αναχωρούσε από το Σικάγο, στο Ιλινόι.

Οι ισχυροί άνεμοι, οι πλημμύρες και οι χιονοπτώσεις δυσχέραναν στις ΗΠΑ τα προβλήματα στις πτήσεις που αντιμετωπίζει εδώ και μία εβδομάδα το σύνολο του αεροπορικού τομέα στον κόσμο. Το πολύ μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού εμποδίζει πολλούς κυβερνήτες ή μέλη του πληρώματος πτήσης ή εδάφους που είτε νοσούν είτε ήρθαν σε επαφή με κρούσμα να προσέλθουν στην εργασία τους.

Αυτή η έλλειψη προσωπικού αναγκάζει τις εταιρείες να περιορίσουν τα προγράμματα των πτήσεων τους. Το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων περίπου 7.500 πτήσεις ακυρώθηκαν σε όλον τον κόσμο.

Τα αεροδρόμια του Σικάγο είναι από το Σάββατο τα περισσότερο πληγέντα παγκοσμίως. Περίπου οι μισές πτήσεις εκεί ακυρώθηκαν την Κυριακή, καθώς η περιοχή αντιμετώπισε σημαντικές χιονοπτώσεις.

Ωστόσο η κατάσταση είναι επίσης περίπλοκη στο Ντένβερ (Κολοράντο), στο Νιούαρκ (Νιου Τζέρσεϊ) ή ακόμη στο Ντιτρόιτ (Μίσιγκαν).

Στις ΗΠΑ, η θύελλα Φρίντα αναμένεται να συνεχίσει την πορεία της και να πλήξει την ανατολική ακτή, φέρνοντας χιόνι από την Βοστώνη έως νότια της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα περίπου 1.400 προγραμματισμένες πτήσεις να τίθενται εν αμφιβόλω.

Η έλλειψη προσωπικού θα συνεχίσει εξάλλου να προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των αεροδρομίων, καθιστώντας ορισμένες φορές πολύ δύσκολη τη λήψη των αποσκευών από τους επιβάτες, ή πολύ μεγάλη την αναμονή στο τηλέφωνο για αυτούς που προσπαθούν να ενημερωθούν σχετικά με τις πτήσεις τους.

Ο Έρικ Κρόουφορντ, για παράδειγμα, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ότι ειδοποιήθηκε από την εταιρεία Delta Airline «για εκτιμώμενη αναμονή άνω των 22 ωρών για να μπορέσει να συνδεθεί κάποιος μαζί του μετά την ακύρωση πτήσης».

Από την πλευρά του ο Κόουσικ Μπόντου έγραψε στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι θα επιβιβαζόταν σε πτήση της Air Alaska από το Φέρμπανκς, στην Αλάσκα, για το Σαν Χοσέ, στην Καλιφόρνια στις 30 Δεκεμβρίου, «αλλά η πτήση μας αναβλήθηκε για σήμερα (Κυριακή) και τελικά ακυρώθηκε ξανά;;;; Πολλές ώρες στο τηλέφωνο, καμία απάντηση, και πτήσεις που δεν επαναπρογραμματίζονται; Χρειάζομαι βοήθεια!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ