ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο προαναγγέλλει ο Ερντογάν

Επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο προαναγγέλλει ο Ερντογάν
Οι τουρκικές εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία έχουν «βυθιστεί» τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων στη σκιά της δολοφονίας Κασόγκι AP Photo/Burhan Ozbilici/File

Επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνολικής «επιχείρησης» ενίσχυσης των σχέσεων της Άγκυρας με τις χώρες του Κόλπου με ζητούμενο την προσέλκυση επενδύσεων εν μέσω της δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία και τo εμπάργκο στις εξαγωγές που «πνίγει» την τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν ανέφερε πως το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος σε επίσκεψή του στη χώρα του Κόλπου τον Φεβρουάριο.

«Με αναμένει τον Φεβρουάριο. Έδωσε μία υπόσχεση και θα πραγματοποιήσω επίσκεψη στη Σουαδική Αραβία τον Φεβρουάριο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος -χωρίς να αναφέρει ρητά το όνομα του πρίγκιπα διάδοχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν.

Εφόσον η συνάντηση πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών των αντίπαλων περιφερειακών δυνάμεων μετά την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Από την σαουδαραβική πλευρά δεν έχει υπάρξει κάποια δήλωση σχετικά με επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε επιδιώξει να συναντηθεί με τον Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν τον περασμένο μήνα στο Κατάρ, όπου βρίσκονταν αμφότεροι για επίσκεψη. Η συνάντηση δεν έλαβε χώρα, αλλά αρμόδιοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως είναι πιθανή μελλοντικά, όπως μεταδίδει σχετικά το πρακτορείο Reuters.

Οι τουρκικές εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία έχουν «βυθιστεί» τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων, ενώ το Ριάντ επέβαλε πέρυσι και ανεπίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών εισαγωγών, εν μέσω περαιτέρω όξυνσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τον Δεκέμβριο είχε προηγηθεί επίσκεψη τουρκικής αντιπροσωπείας για συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να συναντάται στον Ριάντ με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν.

Προσέγγιση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Με τη λίρα να κατακρυμνίζεται και τον πληθωρισμό στα ύψη, η Τουρκία επιχειρεί πλέον να αποκαταστήσει τις σχέσεις με χώρες του Κόλπου, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε αναζήτηση επενδύσεων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Νοέμβριο τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ Αλ-Ναχιάν στην Αγκυρα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο αντίπαλες χώρες της περιοχής.

Η συνάντηση, η πρώτη από το 2012, είχε ως στόχο την άμβλυνση των διαφορών ανάμεσα στους δύο ηγέτες που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν περιφερειακό ρόλο.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε κατηγορήσει τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως έναν από τους υποκινητές, χαρακτηρίζοντάς τον «χειρότερο εχθρό της Τουρκίας».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω το 2017, μετά τον αποκλεισμό του Κατάρ, στενού συμμάχου της Άγκυρας. Ο αποκλεισμός κηρύχθηκε από την Σαουδική Αραβία και ακολούθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Άγκυρα υποστήριξε την Ντόχα κατά την διάρκεια του αποκλεισμού και οι δύο χώρες ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις έκτοτε.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι τον Φεβρουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ