ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον - Βρετανία: Θα δοκιμαστούν τα νοσοκομεία τις επόμενες δύο εβδομάδες

Μετάλλαξη Όμικρον - Βρετανία: Θα δοκιμαστούν τα νοσοκομεία τις επόμενες δύο εβδομάδες
Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με «έκρηξη» κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον AP Photo/Alastair Grant

Τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστούν «σημαντική» πίεση τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο νέων περιορισμών.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η πίεση στο NHS [τη δημόσια αρχή Υγείας], στα νοσοκομεία μας, θα είναι σημαντική κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων και ίσως περισσότερο» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο περιθώριο επίσκεψης σε εμβολιαστικό κέντρο στην Αγγλία.

«Αναμφίβολα, η Όμικρον συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα», συμπλήρωσε ο ίδιος, όμως είναι «προφανώς λιγότερο μολυσματική» σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές όπως η Άλφα και η Δέλτα.

Η Βρετανία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες με σχεδόν 140.000 νεκρούς από την πανδημία, βρίσκεται αντιμέτωπη «έκρηξη» κρουσμάτων (περισσότερα από 137.000 κρούσματα στην Αγγλία και την Ουαλία χθες, Κυριακή), οι οποίες αποδίδονται στην Όμικρον.

Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβάλει νέους περιορισμούς εκτός της τηλεργασίας και της χρήσης της μάσκας που ήδη εφαρμόζονται, στηριζόμενος στη διενέργεια τεστ και σε μια εκστρατεία μαζικών εμβολιασμών με την αναμνηστική δόση, η οποία επέτρεψε, σύμφωνα με τον ίδιο, να χορηγηθεί μια επιπλέον δόση στο 76% των ενηλίκων.

«Ο συνδυασμός των πραγμάτων που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι, πιστεύω, καλός», σημείωσε.

«Η πλειονότητα των ανθρώπων που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν έχουν δυστυχώς εμβολιαστεί και η μεγάλη πλειονότητα, περίπου το 90%, δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση», συμπλήρωσε, καλώντας για μία ακόμη φορά τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Για να αναχαιτίσει την Όμικρον, η κυβέρνηση αποφάσισε, εντούτοις, να συστήσει τη χρήση της μάσκας στην τάξη για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από αυτήν την εβδομάδα.

Η εφημερίδα Daily Telegraph έγραψε, επίσης, το Σάββατο ότι θα μπορούσε να παραταθεί τον Ιανουάριο η σύσταση για τηλεργασία, μέτρο που βρίσκεται σε ισχύ από τα μέσα Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ