ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Απέκρουσε αεροπορική επίθεση των ανταρτών Χούθι στην πόλη Ταΐφ

Σαουδική Αραβία: Απέκρουσε αεροπορική επίθεση των ανταρτών Χούθι στην πόλη Ταΐφ
Αμερικανός στρατιώτης κατά την εκπαίδευση της Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας στην αναχαίτιση drone σε αεροπορική βάση κοντά στο Ριάντ τον Φεβρουάριο του 2021 U.S. Air Force/Senior Airman Leala Marquez, via AP

Το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε «εχθρικό αεροπορικό στόχο» που εκτοξεύτηκε από τους αντάρτες Χούθι εναντίον της πόλης Ταΐφ, στην επαρχία Μάκα.

Σε ανακοίνωση του σαουδαραβικού υπουργείου Άμυνας, την οποία επικαλείται το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, αναφέρεται ότι η επίθεση εξαπολύθηκε από το έδαφος της Υεμένης και το υπουργείο έλαβε όλα τα αναγκαία αμυντικά μέτρα για να περιορίσει την απειλή και να προστατεύσει τους πολίτες.

O συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που μάχεται τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη δημοσιοποίησε βίντεο από την καταστροφή τριών drone που μετέφεραν εκρηκτικά και εκτοξεύτηκαν το βράδυ της Κυριακής.

Ο συνασπισμός ανέφερε πως έλαβε όλα τα αναγκαία επιχειρησιακά μέτρα προς την προστασία της ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας, των πολιτών και κατοίκων της, μεταδίδει σχετικά το Al Arabiya.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν σιίτες αντάρτες Χούθι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, τρία χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη, οι αντάρτες Χούθι που προέρχονται από τη σιιτική μειονότητα των ζαϊντιτών, κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα, και την έδρα της κυβέρνησης.

Έχοντας τη στήριξη του Ιράν, εχθρού της Σαουδικής Αραβίας, κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της χώρας.

Τον Μάρτιο του 2015 η Σαουδική Αραβία ανέλαβε επικεφαλής αραβικού συνασπισμού που επενέβη στρατιωτικά στην Υεμένη στηρίζοντας την κυβέρνηση.

Ο εμφύλιος πόλεμος αποτελεί έμμεση σύγκρουση των περιφερειακών δυνάμεων, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Η Τεχεράνη δεν κρύβει ότι στηρίζει πολιτικά τους Χούθι όμως αρνείται ότι τους παρέχει όπλα, όπως την κατηγορεί το Ριάντ και η Ουάσινγκτον.

Πέρα από τις δύο αυτές πλευρές, στην Υεμένη δρουν και εξαπολύουν επιθέσεις οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA) και το Ισλαμικό Κράτος.

Η σύγκρουση έχει κυριολεκτικά καταστρέψει την Υεμένη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατομμύρια εκτοπιστεί, έχουν ξεσπάσει επιδημικές κρίσεις, η επισιτιστική κρίση είναι ευρείας κλίμακας, ενώ έχει καταρρεύσει η οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ