ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Αρνητές κορωνοϊού πέντε στους δέκα ασθενείς στις ΜΕΘ - Δεν δέχονται ούτε καν ορό

Ιταλία: Αρνητές κορωνοϊού πέντε στους δέκα ασθενείς στις ΜΕΘ - Δεν δέχονται ούτε καν ορό
«Δεν είχε συμβεί ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, ασθενείς οι οποίοι εισάγονται στις ΜΕΘ, να αρνούνται να δεχθούν έναν απλό ορό» αναφέρουν οι αναισθησιολόγοι στην Ιταλία AP Photo/Luca Bruno

Με την παραλλαγή Όμικρον να καλπάζει ανά την Ευρώπη επιφέροντας μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα Υγείας, βαθύ προβληματισμό προκαλούν τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιούν οι αναισθησιολόγοι της Ιταλίας, βάσει των οποίων επτά στους δέκα ασθενείς στις ΜΕΘ είναι αντιεμβολιαστές, ενώ ορισμένοι αρνητές δεν δέχονται ούτε καν την εισαγωγή ορού.

Σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τους ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ της Ιταλίας, πέντε στους δέκα νοσηλευόμενους είναι και αρνητές. Αμφισβητούν, δηλαδή, την ίδια την ύπαρξη του ιού και τη χρησιμότητα κάθε αγωγής.

Οι περισσότεροι εισάγονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας σε πολύ σοβαρή κατάσταση, διότι ακόμη και επί σειρά εβδομάδων, δεν λαμβάνουν καμία αποτελεσματική θεραπεία.

Οι Ιταλοί αναισθησιολόγοι τονίζουν δεν ότι ορισμένοι ασθενείς αρνούνται να δεχθούν ακόμη και ορό.

«Δεν είχε συμβεί ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, ασθενείς οι οποίοι εισάγονται στις ΜΕΘ, να αρνούνται να δεχθούν έναν απλό ορό, μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ή αιμοκάθαρση, έστω και αν γνωρίζουν ότι μπορεί να υποστούν καρδιακή προσβολή και να χάσουν την ζωή τους» αναφέρουν.

Ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία τα περιστατικά είναι 68.052 και 140 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Στη χώρα πραγματοποιήθηκαν 445.321 διαγνωστικά τεστ, το 15,2% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 1.351 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 12.333. Οι περιφέρειες της χώρας με τα περισσότερα περιστατικά, σήμερα, Δευτέρα, είναι εκείνες με πρωτεύουσες το Μιλάνο, την Μπολόνια, την Φλωρεντία και τη Νάπολη.

Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία - Επεκτείνεται το πράσινο πάσο εμβολιασμένου

Εν τω μεταξύ, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Ντράγκι δείχνει αποφασισμένη να μην αναβάλει την προγραμματισμένη επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, όμως, περιφερειάρχης της Καμπανίας με πρωτεύουσα την Νάπολη, ζήτησε «να αποφασιστεί μία αναβολή τουλάχιστον 20 ημερών, ώστε να μειωθούν, στο μεταξύ, τα κρούσματα και να προχωρήσει η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών».

Πολλά θα εξαρτηθούν, βέβαια, και από τα επιδημιολογικά στοιχεία των δυο επόμενων ημερών.

O υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας, Αντρέα Κόστα, από την μεριά του, προέβλεψε ότι «στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης θα μπορέσει να αποφασιστεί η βαθμιαία επέκταση του σούπερ πράσινου πάσου εμβολιασμένου σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων».

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον Ιταλό υφυπουργό Υγείας, «θα πεισθεί μέρος των 5,5 εκατομμυρίων πολιτών που ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί, να λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού».

«Πρέπει να λύσουμε μια σειρά από αντιφάσεις. Δεν μπορεί να ζητάμε το πράσινο πάσο στους πελάτες στα καφέ μπαρ, και να μην είναι υποχρεωμένοι να το διαθέτουν οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοί τους» δήλωσε ο Αντρέα Κόστα στην δημόσια τηλεόραση της Rai.

150 κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο

Την ίδια στιγμή, 150 από τους συνολικά 5.000 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου MSC Grandiosa βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά από τεστ που πραγματοποιήθηκε εν πλω. Το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Γένοβας και, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν όλοι οι επιβάτες που μολύνθηκαν έως τώρα είναι ασυμπτωματικοί.

Οι Ιταλοί επιβάτες θα μεταφερθούν -με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρίας- στις κατοικίες τους, όπου θα παραμείνουν σε απομόνωση μέχρι να διαγνωστούν αρνητικοί στον ιό.

Οι ξένοι επιβάτες πρόκειται να φιλοξενηθούν, πάντα σε απομόνωση, σε οίκο ευγηρίας της Γένοβας και της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο. Πριν το κρουαζιερόπλοιο σαλπάρει για το νέο του ταξίδι, στο εσωτερικό του MSC Grandiosa θα πραγματοποιηθεί απολύμανση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ