ΚΟΣΜΟΣ

«Επιχείρηση» ανοιχτά σχολεία στην Ευρώπη με αυξημένο testing έναντι της μετάλλαξης Όμικρον

«Επιχείρηση» ανοιχτά σχολεία στην Ευρώπη με αυξημένο testing έναντι της μετάλλαξης Όμικρον
Στη Γαλλία και τα περισσότερα κρατίδια της Γερμανίας οι μαθητές έχουν ήδη επιστρέψει στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων AP Photo/Brittainy Newman

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που δημιουργεί η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον ως προς το χρονικό σημείο επιστροφής των μαθητών στις τάξεις μετά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων σταθμίζονται ανά την Ευρώπη με τις περισσότερες χώρες να «ανοίγουν» κανονικά τα σχολεία με αυξημένο testing, μέτρα προστασίας και αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στη Γαλλία και τα περισσότερα κρατίδια της Γερμανίας οι μαθητές έχουν ήδη επιστρέψει στο σχολείο από σήμερα, Δευτέρα, ενώ προγραμματίζεται επίσης κανονικά από τις 10 Ιανουαρίου η επανέναρξη των μαθημάτων σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, καθώς και στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τη Γαλλία, η επιστροφή στις τάξεις «συνοδεύεται» από το ισχύον πρωτόκολλο για το κλείσιμο σχολικού τμήματος για επτά ημέρες μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων, ενώ πρόκειται να ενισχυθεί η πολιτική της ιχνηλάτησης των επαφών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Παιδείας εάν εντοπιστεί κρούσμα Covid-19 σε μια τάξη, οι μαθητές θα υποβάλλονται σε τρία διαγνωστικά τεστ σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Καθώς οι περισσότεροι μαθητές κάτω των 12 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν να επιστρέψει η πολιτική κλεισίματος ενός τμήματος μόλις εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα, κάτι που έπαψε να εφαρμόζεται από τις 29 Νοεμβρίου.

Τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο και σε αρκετά κρατίδια της Γερμανίας σήμερα. Στο Βερολίνο η επιστροφή γίνεται με ένα τεστ ημερησίως για την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας, και στη συνέχεια θα απαιτούνται τρία τεστ εβδομαδιαίως.

Στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, όπου καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες ο υψηλότερος ρυθμός μολύνσεων στη Γερμανία, η «πρεμιέρα» έγινε με δύο ημέρες τηλεκπαίδευσης, σήμερα και αύριο, Τρίτη, και από την Τετάρτη εναπόκειται σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα να αποφασίσει εάν θα επιστρέψει ή μη στα διά ζώσης μαθήματα.

Στην Ιταλία, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι δείχνει αποφασισμένη να μην αναβάλει την προγραμματισμένη επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αν και υπάρχουν φωνές σε ιταλικές περιφέρειες που ζητούν να αποφασιστεί αναβολή τουλάχιστον 20 ημερών.

Στην Ολλανδία, όπου έχει εφαρμοστεί σκληρό lockdown εδώ και δύο εβδομάδες, τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 10 Ιανουαρίου, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 παραμένει υψηλός, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, η κυβέρνηση.

Τα σχολεία είχαν κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα από το σύνηθες για τις χειμερινές διακοπές.

«Είναι καλά τα νέα για τους μαθητές και είναι σημαντικό για την ανάπτυξή τους και την ψυχική του υγεία να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Άριε Σλομπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στη Βρετανία, οι μαθητές καλούνται να επιστρέψουν με μάσκες στα σχολεία, σύσταση που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος.

«Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των παιδιών στο σχολείο και στο κολλέγιο για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» ανέφερε σχετικά ο Βρετανός υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι, σε άρθρο του στην εφημερίδα «The Sunday Telegraph».

Ο ίδιος επισήμανε ότι ένα ποσοστό εκπαιδευτικής δραστηριότητας εξ αποστάσεως θα κριθεί αναγκαίο, με δεδομένο τον αριθμό των μαθητών, αλλά και των καθηγητών που θα πρέπει να τεθούν σε απομόνωση, δεδομένης της ραγδαίας διασποράς της νέας παραλλαγής.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι η διδασκαλία με φυσική παρουσία θα συνεχιστεί, ενώ οι εξετάσεις θα διεξαχθούν όπως έχει προγραμματιστεί αυτό τον μήνα.

Την ίδια στιγμή, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πολλά σχολεία κανονικά θα υποδέχονταν σήμερα τους μαθητές στις τάξεις, δόθηκε μία παράταση λίγων ημερών στην επανέναρξη των μαθημάτων προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να υποβληθούν σε τεστ για την Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ