ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον - Βρετανία: «Επιστρατεύονται» συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Μετάλλαξη Όμικρον - Βρετανία: «Επιστρατεύονται» συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία
Στη Γαλλία και τα περισσότερα κρατίδια της Γερμανίας οι μαθητές έχουν ήδη επιστρέψει στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων AP Photo/Rui Vieira, file

Στα σχολεία επέστρεψαν σήμερα, Τρίτη, οι μαθητές στην Αγγλία με τις Αρχές να καλούν συνταξιούχους εκπαιδευτικούς να ενισχύσουν το σύστημα υπό το φόβο περαιτέρω αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού και έλλειψης καθηγητών μετά την επιστροφή των παιδιών στα θρανία.

Για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα υποβάλλονταν σήμερα σε διαγνωστικά τεστ στα σχολεία τους στην Αγγλία, ενώ πλέον οφείλουν να φορούν προστατευτική μάσκα στην τάξη.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι μαθητές είχαν κληθεί να κάνουν τεστ στο σπίτι τους, ενώ κάθε βρετανικό έθνος λαμβάνει τα δικά του μέτρα στον υγειονομικό τομέα.

«Η διά ζώσης εκπαίδευση θα συνεχίσει να είναι το αναμενόμενο πρότυπο» υπογράμμισε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Παιδείας Νάντιμ Ζαχάουι.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού λόγω του πολύ μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον οδηγεί σε απουσίες που προκαλούν δυσλειτουργίες σε πολλούς τομείς.

Ως εκ τούτου σήμερα, πρώτη εργάσιμη ημέρα του έτους, την επομένη αργίας που παρέτεινε τις σχολικές διακοπές, ελλείψεις προσωπικού προκάλεσαν προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Παράλληλα όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) τουλάχιστον έξι νοσοκομειακά κέντρα δήλωσαν «κρίσιμα περιστατικά», κάτι το οποίο σημαίνει ότι η κατάσταση κινδυνεύει να επηρεάσει τις υπηρεσίες φροντίδας κατά προτεραιότητα.

«Αν επηρεαστεί το NHS, αν επηρεαστεί το λιανεμπόριο, αν επηρεαστούν οι αθλητικοί αγώνες, είναι δύσκολο να φανταστώ γιατί τα σχολεία και τα κολλέγια δεν θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα έλλειψης προσωπικού» δήλωσε ο Τζεφ Μπάρτον, γενικός γραμματέας της Ένωσης Διευθυντών Σχολείων και Κολλεγίων.

Η Βρετανία είναι μια από τις χειρότερα πληγείσες χώρες με σχεδόν 149.000 νεκρούς από την πανδημία. Η χώρα αντιμετωπίζει τώρα εκτίναξη των κρουσμάτων (σχεδόν 158.000 κρούσματα στην Αγγλία και στην Σκωτία καταγράφηκαν χθες, Δευτέρα) που αποδίδεται στην παραλλαγή Όμικρον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, προέβλεψε χθες ότι η πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και στα νοσοκομεία θα είναι «σημαντική στη διάρκεια των δύο προσεχών εβδομάδων, ίσως και περισσότερο».

Ωστόσο, απέκλεισε προς το παρόν την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων πέραν της τηλεργασίας και της χρήσης μάσκας που ισχύουν ήδη, εστιάζοντας στα τεστ και σε έναν μαραθώνιο μαζικού εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση, ο οποίος επέτρεψε, σύμφωνα με τον ίδιο, να χορηγηθεί ενισχυτική δόση εμβολίου στο 76% των ενηλίκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ