ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ισραήλ: Η τέταρτη δόση εμβολίου πενταπλασιάζει τα αντισώματα

Κορωνοϊός - Ισραήλ: Η τέταρτη δόση εμβολίου πενταπλασιάζει τα αντισώματα
Το Ισραήλ χορηγεί τέταρτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε άτομα άνω των 60 ετών, εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς AP Photo/Tsafrir Abayov

H τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 προκαλεί πενταπλασιασμό των αντισωμάτων μία εβδομάδα μετά τη χορήγησή της, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, επικαλούμενος προκαταρκτικά ευρήματα ισραηλινής μελέτης.

«Μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, ξέρουμε με έναν υψηλότερο βαθμό βεβαιότητας ότι η τέταρτη δόση είναι ασφαλής» δήλωσε ο Μπένετ στο Ιατρικό Κέντρο Σέμπα, στο οποίο χορηγείται δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίων, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής μεταξύ του προσωπικού του εν μέσω αύξησης των μολύνσεων από την παραλλαγή Όμικρον στη χώρα.

«Η δεύτερη είδηση: Γνωρίζουμε ότι μια εβδομάδα μετά τη χορήγηση μιας τέταρτης δόσης, βλέπουμε πενταπλάσια αύξηση του αριθμού των αντισωμάτων στο πρόσωπο που εμβολιάσθηκε» δήλωσε ο Μπένετ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Το πιθανότερο είναι πως αυτό σημαίνει σημαντική αύξηση της προστασίας κατά της μόλυνσης και [...] της νοσηλείας και των [σοβαρών] συμπτωμάτων» ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλώντας στα αγγλικά.

Το Ισραήλ διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη μελέτη των αποτελεσμάτων των εμβολίων κατά της Covid-19, καθώς είναι η χώρα που προχώρησε ταχύτερα στους εμβολιασμούς με δύο δόσεις σε έναν ευρύτερο πληθυσμό πριν από ένα χρόνο και μία από τις πρώτες που χορήγησε τρίτες, ενισχυτικές δόσεις.

Τώρα χορηγεί τέταρτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Ο Ναφτάλι Μπένετ έχει προειδοποιήσει ότι στο Ισραήλ μπορεί να καταγραφούν και 50.000 κρούσματα την ημέρα καθώς καλπάζει η παραλλαγή Όμικρον, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για μαζικό εμβολιασμό των ενηλίκων και των παιδιών, που δεν το έχουν κάνει ακόμα.

Σε μια χώρα 9,2 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 50% και πλέον του πληθυσμού έχει ήδη λάβει μια αναμνηστική δόση, τα σοβαρά κρούσματα επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή στους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν δημοσιεύσει οι αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ