ΚΟΣΜΟΣ

Κατακεραυνώνεται ο Έλον Μασκ για εκθεσιακό κέντρο της Tesla στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ

Κατακεραυνώνεται ο Έλον Μασκ για εκθεσιακό κέντρο της Tesla στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ
Η Tesla καταγγέλλεται ότι «στηρίζει τη γενοκτονία» κατά των Ουιγούρων στην επαρχία της Κίνας AP Photo/Susan Walsh, File

Σφοδρές επικρίσεις εκ μέρους εμπορικών ενώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει προκαλέσει η κίνηση του Έλον Μασκ εγκαινιάσει εκθεσιακό χώρο της Tesla στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Η Σιντζιάνγκ αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες τριβής μεταξύ της Δύσης και της Κίνας τα τελευταία χρόνια, καθώς εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Ουιγούροι και μέλη άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων, κρατούνται σε στρατόπεδα στη συγκεκριμένη επαρχία της δυτικής Κίνας.

Επιπλέον η Κίνα κατηγορείται ότι στειρώνει αναγκαστικά τις γυναίκες των Ουιγούρων και ότι επιβάλλει την αναγκαστική εργασία στη μειονότητα.

Το Πεκίνο απορρίπτει τις κατηγορίες περί αναγκαστικής εργασίας και άλλων διώξεων εις βάρος των Ουιγούρων και των μουσουλμάνων, ισχυριζόμενο ότι τα στρατόπεδα αυτά είναι «κέντρα επανεκπαίδευσης» και ότι, όπως πολλές δυτικές χώρες, προσπαθεί να περιορίσει τη ριζοσπαστικοποίηση των Ουιγούρων.

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανακοίνωσε τα εγκαίνια του εκθεσιακού της κέντρου στην πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, το Ουρούμτσι, στον επίσημο λογαριασμό της στο Weibo την προηγούμενη Παρασκευή.

«Την τελευταία ημέρα του 2021 συναντιόμαστε στην Σιντζιάνγκ» έγραφε η ανάρτηση της Tesla.

Σήμερα το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων, η μεγαλύτερη αμερικανική μουσουλμανική οργάνωση, επέκρινε την κίνηση αυτή, καταγγέλλοντας ότι η Tesla «στηρίζει τη γενοκτονία».

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την αντιμετώπιση των Ουιγούρων και των μουσουλμάνων από τις κινεζικές αρχές γενοκτονία.

«Ο Έλον Μασκ πρέπει να κλείσει το εκθεσιακό κέντρο της Tesla στη Σιντζιάνγκ» τόνισε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter το Συμβούλιο αναφερόμενο στον ιδρυτή της Tesla.

Τους τελευταίους μήνες αρκετές ξένες εταιρείες έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω της έντασης μεταξύ της Δύσης και της Κίνας για τη Σιντζιάνγκ, καθώς προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ των δυτικών πιέσεων και της σημασίας της Κίνας ως αγοράς και χώρας παραγωγής.

Τον Ιούλιο, η σουηδική εταιρεία ενδυμάτων H&M ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στην Κίνα μειώθηκαν κατά 23% το δίμηνο Μαρτίου- Μαΐου λόγω του μποϊκοτάζ που υπέστη όταν ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν χρησιμοποιεί πρώτες ύλες από τη Σιντζιάνγκ.

Τον προηγούμενο μήνα η αμερικανική εταιρεία Intel αντιμετώπισε αντίστοιχα προβλήματα, αφού ζήτησε από τους προμηθευτές της να μην κατασκευάζουν προϊόντα και να μην χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από την επαρχία αυτή. Τελικά η εταιρεία αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη «για τα προβλήματα που δημιουργήσαμε στους σεβαστούς Κινέζους πελάτες, συνεργάτες και το κοινό».

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά Κίνας

Δηλώνοντας αποφασισμένη να βάλει τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων, η Ουάσινγκτον ενίσχυσε στα μέσα Δεκεμβρίου το καθεστώς κυρώσεων κατά της Κίνας,υιοθετώντας νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων από την επαρχία Σιντζιάνγκ και επιβάλλοντας κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας,

Άμεση ήταν η αντίδραση το Πεκίνου, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Ουενμπίν, να δηλώνει:

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών και οντοτήτων».

Καταγγέλλοντας ακατάπαυστα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις απειλές ενάντια στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον κινεζικών συμφερόντων, προκαλώντας την επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων με το Πεκίνο.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ περιορίζει τις ευαίσθητες εξαγωγές από περίπου 30 κινεζικές οντότητες, ενώ το υπουργείο Οικονομικών απαγόρευσε στους Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με οκτώ τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας, ανάμεσά τους η μεγαλύτερη παγκοσμίως στην κατασκευή drones, DJI, η οποία βρίσκεται ήδη εδώ και δύο χρόνια στον μαύρο κατάλογο του υπουργείου Εμπορίου.

Η Γερουσία έχει επίσης εγκρίνει ομόφωνα νομοσχέδιο που απαγορεύει την εισαγωγή στις ΗΠΑ πολλών προϊόντων που παρασκευάζονται στη Σιντζιάνγκ.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρουν διπλωματικά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ