ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη «Καμερούν»: Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Γαλλία

Μετάλλαξη «Καμερούν»: Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Γαλλία
Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Γαλλία τον Νοέμβριο του 2021 και έως τα τέλη του μήνα είχαν καταγραφεί 12 περιπτώσεις κοντά στη Μασσαλία, ενώ ο «ασθενής μηδέν» είχε επιστρέψει από ταξίδι στο Καμερούν AP Photo/Thibault Camus, File

Εν μέσω της καλπάζουσας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη και διεθνώς, προβληματισμό προκαλεί η ανάδυση νέου στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη νότια Γαλλία και το οποίο φέρει ακόμη περισσότερες μεταλλάξεις από την Όμικρον, εκ των οποίων αρκετές στην πρωτεΐνη ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια.

Η νέα παραλλαγή πιστοποιήθηκε την 9η Δεκεμβρίου από το Ινστιτούτο IHU Méditerranée Infection της Γαλλίας, εξ ου και καταγράφεται ως ΙHU, και κατατέθηκε στη βάση δεδομένων GISAID για την Covid-19 υπό την ονομασία B.1.640.2.

Στην παρούσα φάση τα δεδομένα γύρω από τη νέα παραλλαγή είναι εξαιρετικά περιορισμένα για να συναχθεί το οποιοδήποτε συμπέρασμα αναφορικά με την πιθανή «δυναμική» ή επικινδυνότητα του στελέχους.

Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Γαλλία τον Νοέμβριο του 2021 και έως τα τέλη του μήνα είχαν καταγραφεί 12 περιπτώσεις κοντά στη Μασσαλία, ενώ ο «ασθενής μηδέν» πρόκειται για άνδρα που είχε επιστρέψει από ταξίδι στο Καμερούν όντας εμβολιασμένος.

Έως σήμερα, κατά πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero, η εν λόγω παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε 67 νοσηλευόμενους ασθενείς στη Γαλλία.

Δεν έχει χαρακτηριστεί ως «παραλλαγή ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ούτε και έχουν αναφερθεί κρούσματα σε άλλες χώρες πέραν της Γαλλίας.

Η γονιδιωματική ανάλυση αποκάλυψε ότι η νέα παραλλαγή φέρει 46 μεταλλάξεις -πολύ περισσότερες από τις 37 της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, βάσει μελέτης στο στάδιο της προδημοσίευσης που δεν έχει ελεγχθεί ακόμη από ομοτίμους.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, στο νέο στέλεχος εντοπίζονται οι δύο ήδη γνωστές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, N501Y και E484K.

Η μετάλλαξη N501Y, που εντοπιζόταν και στο στέλεχος Άλφα του κορωνοϊού, οδηγεί το παθογόνο να προσδένεται πιο ισχυρά στα ανθρώπινα κύτταρα και κατ' επέκταση να εξαπλώνεται πιο εύκολα στον οργανισμό.

Ως προς την E484K, συγκαταλέγεται στις μεταλλάξεις διαφυγής, που επιτρέπουν στον ιό να αποφεύγει τα αντισώματα, επηρεάζοντας πιθανώς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Στη μελέτη δεν περιλαμβάνονται στοιχεία αναφορικά με την κλινική εικόνα ή τη συμπτωματολογία που παρουσίασαν οι φορείς του νέου στελέχους του κορωνοϊού.

Ο βαθμός μεταδοτικότητας και η πιθανή επικινδυνότητα της νέας παραλλαγής βρίσκονται υπό διερεύνηση και συμπεράσματα δεν μπορούν στην παρούσα φάση να εξαχθούν εξαιτίας της έλλειψης επαρκών δεδομένων και του μικρού αριθμού κρουσμάτων που φέρουν το συγκεκριμένο στέλεχος.

Ούτε και είναι σαφής η πραγματική προέλευση της παραλλαγής. Το γεγονός ότι ανιχνεύτηκε πρώτη φορά σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από το Καμερούν δεν συνεπάγεται ότι το στέλεχος αναδύθηκε στη χώρα της κεντρικής Αφρικής.

Εντούτοις, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ευνοούν σε κάθε περίπτωση την εμφάνιση νέων στελεχών του κορωνοϊού. Στο Καμερούν, έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 2,4% του πληθυσμού, βάσει των στοιχείων του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεδομένου ότι η εκστρατεία ανοσοποίησης δεν «τρέχει» με τον ίδιο ρυθμό παγκοσμίως, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει κατ' επανάληψη πως η μάχη με τον κορωνοϊό είναι απρόβλεπτη και εγκυμονεί ο κίνδυνος εμφάνισης νέων παραλλαγών -εξ ου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σταθερά καλεί στην υπερκέραση της εμβολιαστικής ανισότητας ως ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια εξόδου από την πανδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ