ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βέλγιο: Τέλος η καραντίνα για τους εμβολιασμένους που έρχονται σε επαφή με κρούσμα

Κορωνοϊός - Βέλγιο: Τέλος η καραντίνα για τους εμβολιασμένους που έρχονται σε επαφή με κρούσμα
Το μέτρο δεν ισχύει για τους μη εμβολιασμένους AP Photo/Virginia May

Το Βέλγιο καταργεί την καραντίνα για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως έναντι της Covid-19 και έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα κορωνοϊού, από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον και της πρωτοφανούς αύξησης των μολύνσεων.

Η νέα αυτή οδηγία ισχύει για οποιονδήποτε ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό ή έκανε την αναμνηστική δόση του εμβολίου τους τελευταίους πέντε μήνες, αλλά δεν ισχύει για τους μη εμβολιασμένους οι οποίοι καλούνται σε δεκαήμερο περιορισμό. Ωστόσο, η καραντίνα 10 ημερών για τους ανεμβολίαστους μπορεί να μειωθεί σε επτά ημέρες, αν καθημερινά τα τεστ αντιγόνου είναι αρνητικά.

Όσοι έχουν συμπληρώσει περισσότερους από πέντε μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό τους, πρέπει να τεθούν σε καραντίνα 10 ημέρων, αλλά θα μπορούν να κυκλοφορούν αν για τις πρώτες τέσσερις ημέρες τα τεστ αντιγόνου είναι αρνητικά, σύμφωνα με το Politico.

Η Ιρλανδία εξετάζει επίσης την υιοθέτηση του ίδιου μέτρου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ να δηλώνει ότι οι τρέχοντες κανόνες απομόνωσης για στενές επαφές προκαλούν προβλήματα σε βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων υποδομών ζωτικής σημασίας. Η χώρα έχει ήδη μειώσει την διάρκεια καραντίνας για τους νοσούντες από 10 σε επτά ημέρες, καθώς τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα ύψη την περίοδο των Χριστουγέννων - μια προσέγγιση που υιοθετήθηκε επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.

Εν τω μεταξύ, Ελλάδα και Γαλλία έχουν ανακοινώσει πενθήμερη καραντίνα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, μέτρο που εξετάζει και η Πορτογαλία χωρίς να απορρίπτει την πλήρη κατάργησή της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, τον Αύγουστο του 2021, που κατάργησε την απομόνωση των εμβολιασμένων πολιτών που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ