ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορίες σε Κολομβιανό για τον ρόλο του στη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής

Κατηγορίες σε Κολομβιανό για τον ρόλο του στη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής
Ο φόνος του Μοΐζ, έξι μήνες πριν, σόκαρε τη χώρα. AP Photo/Dieu Nalio Chery, File

Ένας Κολομβιανός κατηγορείται από τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ για τον ρόλο του στη δολοφονία του αϊτινού προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, έξι μήνες μετά τον φόνο, μέσα στο σπίτι του στο Πορτ-ο-Πρενς, ένα γεγονός που επέτεινε την πολιτική κρίση στη χώρα.

Οι κατηγορίες εναντίον του απαγγέλθηκαν χθες Τρίτη.

Ο Μάριο Παλάσιος, 43 ετών, κατηγορείται πως ήταν μέλος της ομάδας περίπου είκοσι οπλισμένων ανδρών που, την 7η Ιουλίου 2021, γάζωσε με σφαίρες τον Ζοβενέλ Μοΐζ και τραυμάτισε σοβαρά τη σύζυγό του στην ιδιωτική κατοικία του ζευγαριού στην πρωτεύουσα της Αϊτής.

Μολονότι κάπου σαράντα πρόσωπα, ανάμεσά τους περίπου είκοσι πολίτες της Κολομβίας, κρατούνται σε φυλακή του Πορτ-ο-Πρενς από το καλοκαίρι, η έρευνα για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του αρχηγού του κράτους δεν μοιάζει να έχει σημειώσει στην πραγματικότητα πρόοδο. Οι ταυτότητες των ηθικών αυτουργών παραμένουν άγνωστες.

Ο Μάριο Παλάσιος, που φέρεται να ήταν μέλος της ομάδας των εκτελεστών του Ζοβενέλ Μοΐζ, συνελήφθη προχθές Δευτέρα στον Παναμά, όπου έκανε ενδιάμεσο σταθμό η πτήση που τον μετέφερε από την Τζαμάικα στην πατρίδα του.

Αφού συνεργάστηκε με Αμερικανούς ερευνητές, ο Μάριο Παλάσιος, που συνελήφθη τον Οκτώβριο στην Τζαμάικα, απελαυνόταν στην πατρίδα του όταν συνελήφθη προχθές Δευτέρα.

Τον βαρύνουν κατηγορίες που επισύρουν ποινή ως και ισόβιας κάθειρξης, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Να θριαμβεύσει η δικαιοσύνη»

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, ο Αριέλ Ανρί, αντιδρώντας στην είδηση για την απαγγελία κατηγοριών, τόνισε πως θέλει «η δικαιοσύνη να θριαμβεύσει» στην υπόθεση της δολοφονίας του Ζοβενέλ Μοΐζ, «όχι μόνο για χάρη του πρώην προέδρου, αλλά και για την οικογένειά του και για το έθνος μας», με γραπτή τοποθέτησή του που εστάλη από τις υπηρεσίες του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μάριο Παλάσιος, για τον οποίο εκκρεμούσαν κόκκινες ειδοποιήσεις (διεθνή εντάλματα σύλληψης) της Ιντερπόλ, για «φόνο και συνέργεια σε φόνο», είχε στρατολογηθεί τον Ιούνιο του 2021 για να συμμετάσχει στην απαγωγή του αϊτινού προέδρου, σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία.

Όμως το σχέδιο άλλαξε και στην ομάδα, υπό τη διεύθυνση άνδρα που κατονομάζεται απλά ως «συνωμότης υπ’ αριθμόν 1», ανατέθηκε να εξοντώσει τον Ζοβενέλ Μοΐζ.

Ο άνδρας για τον οποίο γίνεται λόγος, που έχει διπλή, αϊτινή και αμερικανική υπηκοότητα, είναι προφυλακισμένος στην Αϊτή.

Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις

Ο Μάριο Παλάσιος «αποδέχθηκε οικειοθελώς την έκδοση» στις ΗΠΑ και επιβιβάστηκε το βράδυ της Δευτέρας σε πτήση με προορισμό το Μαϊάμι, διευκρίνισε χθες Τρίτη η επικεφαλής της υπηρεσίας Μετανάστευσης του Παναμά, η Σαμίρα Γοσάινε.

Ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων από τις αρχές στο Πορτ-ο-Πρενς, η παναμαϊκή δικαιοσύνη είχε προηγουμένως αποφασίσει να μην ικανοποιήσει το αίτημα έκδοσης της Αϊτής.

Η χώρα της Καραϊβικής, που μαστίζεται από ακραία φτώχεια, δοκιμάζεται επίσης από την αυξανόμενη ισχύ βαριά οπλισμένων συμμοριών κακοποιών, που σε συνδυασμό με την πολιτική κρίση δημιουργεί εκρηκτικό μίγμα.

Το Σάββατο, ο επίσημος εορτασμός της εθνικής επετείου συντομεύθηκε όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και ενόπλους στην Γκοναΐβ, πόλη που απέχει 150 χιλιόμετρα από το Πορτ-ο-Πρενς.

Ο Αριέλ Ανρί, που ονομάστηκε πρωθυπουργός από τον Ζοβενέλ Μοΐζ δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία του και χειρίζεται τις καθημερινές υποθέσεις, κατήγγειλε απόπειρα δολοφονίας του, διαβεβαιώνοντας πως αισθάνεται ότι βρίσκεται «στο στόχαστρο κάποιων», κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο προχθές Δευτέρα.

Υπό τους κρότους ριπών αυτομάτων όπλων, ο πρωθυπουργός και άλλοι αξιωματούχοι που ήταν παρόντες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πρόωρα την πόλη όπου υπογράφτηκε η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αϊτής την 1η Ιανουαρίου 1804.

Ο φόνος του Ζοβενέλ Μοΐζ, που σόκαρε τη χώρα, γέννησε πολλά ερωτήματα, που εξακολουθούν να μην έχουν απαντήσεις.

Το γεγονός ότι ομάδα ενόπλων μπόρεσε να φθάσει ως το δωμάτιο του προεδρικού ζεύγους χωρίς κανένας αστυνομικός της φρουράς του να υποστεί ούτε γρατζουνιά έχει αφήσει άναυδο έναν πληθυσμό υπό τη συνεχή απειλή των απαγωγών που διαπράττουν συμμορίες για να αποσπούν λύτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ