ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Οι υγειονομικές αρχές επιμένουν στην οδηγία για καραντίνα πέντε ημερών

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Οι υγειονομικές αρχές επιμένουν στην οδηγία για καραντίνα πέντε ημερών
Τα CDC επέμειναν στην οδηγία για καραντίνα πέντε ημερών για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό AP Photo

Σε πέντε ημέρες μειώθηκε η καραντίνα στις ΗΠΑ για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό μετά από εισήγηση των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), προσθέτοντας όμως ότι μπορούν να κάνουν ένα τεστ αντιγόνου προτού σταματήσουν την αυτοαπομόνωση, αν και αυτό δεν επιβάλλεται.

Τα CDC δέχονταν πιέσεις από τους ειδικούς να ζητήσουν από όσους βρίσκονται θετικοί στην covid-19 να κάνουν διαγνωστικό τεστ προτού ολοκληρώσουν την καραντίνα τους, μετά την απόφασή τους να μειώσουν τον χρόνο της απομόνωση στις 5 ημέρες από 10 που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Χθες τα CDC πρόσθεσαν μια διευκρίνιση στον ιστότοπό τους, στην οποία ανέφεραν ότι η εξέταση 113 ερευνών από 17 χώρες έδειξε ότι όποιος έχει προσβληθεί από covid-19 μεταδίδει τον ιό κυρίως στα αρχικά στάδια της μόλυνσης. Σύμφωνα με τα CDC, ένας ασθενής είναι πιο μολυσματικός και κινδυνεύει να μεταδώσει τη νόσο «μεταξύ 2-3 ημερών πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων και 8 ημέρες μετά την εμφάνισή τους».

Ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις την Κυριακή δήλωσε ότι αξιωματούχοι εξετάζουν να ζητήσουν από τους Αμερικανούς που βρίσκονται θετικοί στην covid-19 να κάνουν ένα τεστ αφού μείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες.

Στις νέες οδηγίες τους τα CDC δεν ζητούν ούτε συνιστούν το τεστ.

«Αν ένα άτομο έχει πρόσβαση σε τεστ και θέλει να κάνει, η καλύτερη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιηθεί ένα τεστ αντιγόνου προς το τέλος της πενθήμερης καραντίνας», αναφέρουν.

Μετά την καραντίνα το άτομο θα πρέπει να φορά αυστηρά μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, είχαν εξηγήσει τα CDC την προηγούμενη εβδομάδα, μια σύσταση που επανέλαβαν και χθες. Ωστόσο αν κάποιος βρεθεί θετικός στην covid-19 μετά την πενθήμερη καραντίνα, θα πρέπει να μείνει σε απομόνωση για άλλες πέντε ημέρες.

Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις της διευθύντριας των CDC Ροσέλ Γουαλένσκι τη Δευτέρα.

«Αν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ένα τεστ αντιγόνου, μπορούν να το κάνουν πέντε ημέρες αφού βρεθούν θετικοί, αν τα συμπτώματά τους έχουν υποχωρήσει και νιώθουν καλά», δήλωσε στην εκπομπή “The Late Show” του CBS.

«Αν είναι θετικό, μείνετε σπίτι για άλλες πέντε ημέρες», πρόσθεσε. «Αν είναι αρνητικό, θα έλεγα ότι θα πρέπει να εξακολουθείτε να φοράτε μάσκα» διότι μπορεί ακόμη να μεταδίδετε, σημείωσε. «Μάλλον δεν θα πρέπει να επισκεφθείτε τη γιαγιά, δεν θα πρέπει να μπείτε σε αεροπλάνο και θα πρέπει να προσέχετε πολύ όταν βρίσκεστε με άλλους ανθρώπους», κατέληξε.

Το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, προκαλώντας ελλείψεις προσωπικού σε σχολεία, επιχειρήσεις και αεροπορικές εταιρείες. Η αεροπορική εταιρεία Delta Airlines όπως και άλλες άσκησαν δημοσίως πιέσεις στα CDC να μειώσουν την περίοδο καραντίνας, κάτι που στη συνέχεια τα CDC έπραξαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ