ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι κεμαλιστές κατηγορούν τον Ερντογάν για υποκίνηση εμφυλίου πολέμου

Τουρκία: Οι κεμαλιστές κατηγορούν τον Ερντογάν για υποκίνηση εμφυλίου πολέμου
«Άρχισες κυριολεκτικά να φωνάζεις συνθήματα εμφυλίου πολέμου. Αυτό το έθνος δεν θα το δεχθεί» λέει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στον Ερντογάν Mustafa Kamaci/Presidential Press Service Pool via AP

Εν μέσω εκρηκτικού πολιτικού κλίματος στην Τουρκία εξαιτίας της διολίσθησης της οικονομίας, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για υποκίνηση εμφυλίου πολέμου μετά τις απειλές που εκτόξευσε για καταστολή ενδεχόμενων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησής του.

«Άρχισες κυριολεκτικά να φωνάζεις συνθήματα εμφυλίου πολέμου. Αυτό το έθνος δεν θα το δεχθεί. Δεν θα χυθεί αίμα στους δρόμους ώστε να μπορείτε εσύ και οι δικοί σου να ζείτε σε παλάτια» αναφέρει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ερντογάν απείλησε χθες, Τρίτης «να δώσει ένα μάθημα» στους αντιπάλους του και «να τους κυνηγήσει όπου και αν πάνε» σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις, κάνοντας αναφορά στις συγκρούσεις που είχαν σημειωθεί στη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

«Όπως ακριβώς αυτό το έθνος έδωσε ένα μάθημα σ' αυτούς που ξεχύνονταν στους δρόμους στις 15 Ιουλίου, έτσι κι εσείς θα πάρετε ακριβώς το ίδιο μάθημα» δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στην τηλεόραση.

Το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016, στρατιωτικοί έκαναν απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του Ερντογάν. Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες βγαίνοντας στους δρόμους. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίσθηκαν πριν κατασταλεί το πραξικόπημα για να ακολουθήσει ένα πρωτοφανές μπαράζ διώξεων και φυλακίσεων.

Εν μέσω της κρίσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας και υψηλού πληθωρισμού, το CHP και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν πρόωρες εκλογές.

Το ισλαμικών καταβολών συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και οι υπερεθνικιστές σύμμαχοί του επιμένουν ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν όπως είναι προγραμματισμένο, το 2023.

Πρόωρες εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν είτε από τον πρόεδρο, είτε με την ψήφο των τριών πέμπτων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ισχυρότερος αντίπαλος του Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ