ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον - Ισραήλ: PCR μόνο για άτομα άνω των 60 ετών, επέκταση χρήσης self test

Μετάλλαξη Όμικρον - Ισραήλ: PCR μόνο για άτομα άνω των 60 ετών, επέκταση χρήσης self test
Το Ισραήλ χορηγεί ήδη τέταρτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε άτομα άνω των 60 ετών, εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς AP Photo/Ariel Schalit

Εν μέσω νέου ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, το Ισραήλ αλλάζει την πολιτική καραντίνας και διαγνωστικών ελέγχων σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει διαρκή προστασία για τους ευάλωτους από το επιδημικό κύμα που τροφοδοτεί η παραλλαγή Ομικρον.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, το υπουργείο Υγείας, τα τεστ PCR θα προορίζονται για τα άτομα άνω των 60 ετών και με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ στις πληθυσμιακές ομάδες χαμηλότερου ρίσκου ο διαγνωστικός έλεγχος θα γίνεται με rapid test αντιγόνου.

Οι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 που έχουν εκτεθεί σε φορείς του ιού θα χρησιμοποιούν τα self test για να εξακριβώσουν εάν έχουν προσβληθεί και θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.

«Είναι μία σημαντική αλλαγή με στόχο τον εντοπισμό του ευάλωτου πληθυσμού ταχύτερα, την επέμβαση και την πρόληψη σοβαρής νόσου. Τώρα εστιάζουμε λιγότερο στα ποσοστά μόλυνσης» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Υγείας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Ισραήλ ελπίζει ότι τα αντιιικά φάρμακα των Pfizer και Merck θα συμβάλουν στην διατήρηση των νοσηλειών και των σοβαρών περιστατικών σε χαμηλό επίπεδο, ακόμη και αν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αναμένεται να καταγράψει νέα ρεκόρ τις προσεχείς εβδομάδες.

Οι νέες πολιτικές θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, διευκρίνισε το υπουργείο.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, πως τις τελευταίες 24 ώρες κατέγραψε σχεδόν 12.000 νέα κρούσματα της Covid-19, αριθμό που αποτελεί νέο ρεκόρ μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, 11.978 επιπλέον κρούσματα καταγράφηκαν από χθες, Τρίτη, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 11.344 μολύνσεων που είχε καταγραφεί στις 2 Σεπτεμβρίου 2021.

Συνολικά περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί θετικοί στο Ισραήλ, όμως μόνο 125 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο.

Το Ισραήλ έχει καταγράψει περί το 1,4 εκατομμύριο κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και περισσότερους από 8.000 θανάτους. Το 64% του πληθυσμού των 9,4 εκατομμυρίων είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ η χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου στους ευάλωτους ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε χθες, Τρίτη, πως τα κρούσματα «είναι σε αύξηση» και εξέφρασε την εκτίμηση πως η χώρα του θα καταγράψει «δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα μέσα στις προσεχείς ημέρες».

«Η καλή είδηση είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά» δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο στο κέντρο του Ισραήλ. «Όλοι οι εμβολιασμένοι που φορούν μάσκα είναι πιθανό να μην αρρωστήσουν σοβαρά» επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ