ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυση στη Νορβηγία ετοιμάζει ο Σνόουντεν

Μήνυση στη Νορβηγία ετοιμάζει ο Σνόουντεν
REUTERS

Τη Νορβηγία πρόκειται να μηνύσει ο Έντουαρντ Σνόουντεν σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ελεύθερη διέλευση στη σκανδιναβική χώρα, ανέφερε η νομική εταιρεία που τον εκπροσωπεί.

Ο Σνοόυντεν έχει λάβει πρόσκληση προκειμένου να του απονεμηθεί βραβείο για την ελευθερία του λόγου, σε τελετή απονομής από τη νορβηγική ένωση συγγραφέων PEN International, στη Νορβηγία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο πρώην αμερικανός κατάσκοπος έχει εκφράσει την ανησυχία του ότι σε περίπτωση που παραβρεθεί στην απονομή, θα παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Σκοπός της μήνυσης είναι να επικυρωθεί νομικά ότι η Νορβηγία δεν έχει δικαίωμα να εκδώσει τον Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες “, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

“Οι αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει ήδη την έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που φτάσει στη Νορβηγία” δήλωσε ο δικηγόρος του στο Reuters και πρόσθεσε:

“Είναι μια περίπτωση, στην οποία οι νορβηγικές αρχές δεν έχουν δώσει ξεκάθαρη απάντηση, γι’αυτό θέλουμε νομική αποσαφήνιση”.

Ο 32χρονος Αμερικανός, ο οποίος διώκεται από τις αρχές των ΗΠΑ για κατασκοπεία, προσέφυγε στη Ρωσία το 2013 και η Μόσχα του έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή κάθειρξης 30 ετών στην πατρίδα του.

Ο Σνόουντεν έκλεψε πολλά απόρρητα έγγραφα ενόσω εργαζόταν στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA), μια από τις πιο μυστικοπαθείς υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία ειδικεύεται στις υποκλοπές των ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών. Ο Σνόουντεν παρέδωσε πολλές εκατοντάδες από τα έγγραφα αυτά σε δημοσιογράφους, οι οποίοι αποκάλυψαν πως η NSA επιδιδόταν σε κατασκοπεία τεράστιου εύρους, κάτι για το οποίο η διεθνής κοινότητα βρισκόταν ως τότε εντελώς στο σκοτάδι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ