ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν για τον ένα χρόνο από την επίθεση στο Καπιτώλιο: Βρισκόμαστε σε μάχη για την ψυχή των ΗΠΑ

Μπάιντεν για τον ένα χρόνο από την επίθεση στο Καπιτώλιο: Βρισκόμαστε σε μάχη για την ψυχή των ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτόξευσε πυρά κατά του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ούτε μία φορά δεν αποκάλεσε με το όνομά του, αλλά αναφερόταν σε αυτόν ως πρώην «πρώην πρόεδρο» (AP Photo/Andrew Harnik)

«Η δημοκρατία δέχθηκε επίθεση» εκείνη την ημέρα: με αυτά τα λόγια ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του για την επέτειο ενός έτους από την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, εκτοξεύοντας πυρά κατά του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ούτε μία φορά δεν αποκάλεσε με το όνομά του, αλλά αναφερόταν σε αυτόν ως πρώην «πρώην πρόεδρο».

«Η δημοκρατία μας άντεξε. Εμείς, οι άνθρωποι, αντέξαμε. Εμείς, οι άνθρωποι, επικρατήσαμε», είπε ο Μπάιντεν και επαίνεσε τις Αρχές για τη διάσωση του «κράτους δικαίου».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, ένας πρόεδρος όχι μόνο είχε χάσει εκλογές, αλλά προσπάθησε να αποτρέψει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας καθώς ένας βίαιος όχλος παραβίασε το Καπιτώλιο. Αλλά απέτυχαν. Απέτυχαν. Και αυτήν την ημέρα μνήμης, εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μια τέτοια επίθεση δεν θα συμβεί ποτέ ξανά».

Οι Αμερικανοί πρέπει να αντιμετωπίσουν την αλήθεια της εξέγερσης στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να προχωρήσουν μπροστά, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

Σχολιάζοντας μια παρατήρηση του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Άντριου Κλάιντ που περιέγραψε τους ταραχοποιούς ως «τουρίστες που έκαναν επίσκεψη», τόνισε: «Δεν ήταν μια ομάδα τουριστών. Αυτή ήταν μια ένοπλη εξέγερση. Δεν προσπαθούσαν να υποστηρίξουν τη βούληση του λαού. Έψαχναν να αψηφήσουν τη βούληση του λαού».

Όλοι οι Αμερικανοί είδαν τα γεγονότα εκείνης της ημέρας - ένας όχλος να σπάει παράθυρα, να επιτίθεται σε αξιωματικούς και να παραβιάζει το Καπιτώλιο, σημείωσε στη συνέχεια.

«Αυτό δεν συμβαίνει για να κολλήσουμε στο παρελθόν. Είναι για να διασφαλίσουμε ότι το παρελθόν δεν θα θαφτεί. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Αυτό κάνουν τα μεγάλα έθνη. Δεν θάβουν την αλήθεια. Την αντιμετωπίζουν», είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως ο αμερικανικός λαός και οι νομοθέτες πρέπει να αποφασίσουν τι είδους έθνος θα είναι.

«Αυτή τη στιγμή, πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους έθνος θα είμαστε. Θα είμαστε ένα έθνος που αποδέχεται την πολιτική βία ως κανόνα; Θα είμαστε ένα έθνος όπου θα επιτρέπουμε στους κομματικούς εκλογικούς αξιωματούχους να ανατρέψουν τη νομικά εκφρασμένη βούληση του λαού; Θα είμαστε ένα έθνος που δεν θα ζει στο φως της αλήθειας, αλλά στη σκιά του ψέματος; Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να είμαστε τέτοιου είδους έθνος. Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι να αναγνωρίσουμε την αλήθεια, να ζήσουμε με αυτή», είπε.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν περιέγραψε τους άνδρες και τις γυναίκες που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο σήμερα ως επικίνδυνες απειλές για την αμερικανική δημοκρατία.

«Αυτοί που εισέβαλαν σε αυτό το Καπιτώλιο, όσοι υποκίνησαν και υποκινήθηκαν, και εκείνοι που τους κάλεσαν να το κάνουν, κρατούσαν ένα πιστόλι στον κρόταφο της Αμερικής - στην αμερικανική δημοκρατία», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι «δεν ήρθαν εδώ από πατριωτισμό ή αρχές».

«Ήρθαν εδώ με οργή. Όχι στην υπηρεσία της Αμερικής, αλλά μάλλον στην υπηρεσία ενός ανθρώπου», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτοί που υποκίνησαν τον όχλο, οι πραγματικοί συνωμότες που ήθελαν απελπισμένα να αρνηθούν την πιστοποίηση αυτών των εκλογών, να αψηφήσουν τη βούληση των ψηφοφόρων».

Ενώ Μπάιντεν ανέφερε επανειλημμένα τις ενέργειες του πρώην προέδρου Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021 και τις ημέρες που προηγήθηκαν της θανατηφόρας εξέγερσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, δεν τον αποκάλεσε ποτέ με το όνομά του, αλλά αναφερόταν σε αυτόν ως πρώην πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν περιέγραψε πώς ένας «πρώην πρόεδρος» καθόταν «στην ιδιωτική τραπεζαρία έξω από το Οβάλ Γραφείο στον Λευκό Οίκο, τα έβλεπε όλα στην τηλεόραση και δεν έκανε τίποτα για ώρες, καθώς η αστυνομία δεχόταν επίθεση, ζωές βρίσκονταν σε κίνδυνο και το Καπιτώλιο υπό πολιορκία».

Εκτοξεύοντας πυρά στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στα «ψέματα» που διέδιδε και την έλλειψη δράσης του για να σταματήσει την εξέγερση καθώς αυτή εκτυλισσόταν μπροστά στα μάτια του κόσμου, ο Μπάιντεν είπε:

«Αυτή είναι η αλήθεια: Ένας πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δημιούργησε και διέδωσε έναν ιστό ψεμάτων για τις εκλογές του 2020. Το έκανε επειδή εκτιμά την εξουσία πάνω από την αρχή. Επειδή θεωρεί το δικό του συμφέρον πιο σημαντικό από το συμφέρον της χώρας του, και το συμφέρον της Αμερικής. Και επειδή το πληγωμένο Εγώ του έχει μεγαλύτερη σημασία γι' αυτόν από τη δημοκρατία μας ή το Σύνταγμά μας. Δεν μπορεί να δεχτεί ότι έχασε».

Τα τρία μεγάλα ψέματα του Τραμπ και των υποστηρικτών του

Στη συνέχεια περιέγραψε αυτά που χαρακτήρισε ως τρία «μεγάλα ψέματα» που ο πρώην πρόεδρος Τραμπ και οι υποστηρικτές του έχουν προωθήσει πριν και μετά τις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ο Μπάιντεν είπε ότι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία υποστηρίζοντας το πρώτο «μεγάλο ψέμα», ότι η εξέγερση έλαβε χώρα την ημέρα των εκλογών, λέγοντα πως είναι ένας «στρεβλός» τρόπος να δούμε την Αμερική.

«Ο πρώην πρόεδρος και οι υποστηρικτές τους αποφάσισαν ότι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν είναι να καταστείλουν την ψήφο σας και να ανατρέψουν τις εκλογές μας. Είναι λάθος. Είναι αντιδημοκρατικό. Και ειλικρινά είναι αντιαμερικανικό», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι το δεύτερο «μεγάλο ψέμα» που είπε ο πρώην πρόεδρος και οι σύμμαχοί του είναι ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 δεν μπορούν να είναι αξιόπιστα.

Ο Μπάιντεν επέκρινε τους «ψευδείς κομματικούς ελέγχους» που κατέδειξαν επανειλημμένα ότι δεν υπήρξε νοθεία ψηφοφόρων στις εκλογές.

Το τρίτο «μεγάλο ψέμα» από τον Τραμπ και οι υποστηρικτές του κατά τον Μπάιντεν ήταν ότι οι ταραχοποιοί του Καπιτωλίου ήταν πατριώτες.

Η 6η Ιανουαρίου «δεν σηματοδοτεί το τέλος της δημοκρατίας, αλλά την αρχή μιας αναγέννησης της ελευθερίας και του ευ αγωνίζεσθαι», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του

«Μην αυταπατάσθε. Ο πόνος και τα σημάδια από εκείνη την ημέρα είναι βαθιά»,σημείωσε και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε μια μάχη για την ψυχή της Αμερικής. Μια μάχη που με τη χάρη του Θεού, την καλοσύνη και τη χάρη, το μεγαλείο αυτού του έθνους θα κερδίσουμε».

«Θα σταθώ σε αυτό το ρήγμα, θα υπερασπιστώ αυτό το έθνος, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της δημοκρατίας. Θα φροντίσουμε να ακουστεί η βούληση του λαού, να επικρατήσει το ψηφοδέλτιο, όχι η βία. Η εξουσία σε αυτό το έθνος θα μεταβιβάζεται πάντα ειρηνικά», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ