ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Εξέφρασε την αλληλεγγύη της Τουρκίας στο Καζακστάν

Ερντογάν: Εξέφρασε την αλληλεγγύη της Τουρκίας στο Καζακστάν
Ο Ερντογάν είπε στον Τοκάγιεφ πως η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προσφέρει «κάθε μορφής τεχνικής πληροφόρησης και εμπειρίας», εάν χρειαστεί (AP Photo/Domenico Stinellis, File)

Την αλληλεγγύη της Τουρκίας προς το Καζακστάν, μεσούσης της εξέγερσης στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα, Πέμπτη, με τον Καζάκο ομόλογό του Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ.

Σε ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι ο Ερντογάν είπε στον Τοκάγιεφ πως η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προσφέρει «κάθε μορφής τεχνικής πληροφόρησης και εμπειρίας», εάν χρειαστεί. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα οι εντάσεις να κατευναστούν και μια νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν, προστίθεται.

Ο Ερντογάν συζήτησε επίσης τις εξελίξεις με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου, αναφέρει η τουρκική προεδρία.

Το Καζακστάν τις τελευταίες μέρες βιώνει βίαιες διαδηλώσεις που άρχισαν με αφορμή την αύξηση της λιανικής τιμής της ενέργειας αλλά μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε εξέγερση.

Εδώ και τρεις ημέρες οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας έχουν επικεντρωθεί στην πόλη Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Μετά την κατάληψη του δημαρχείου και άλλων δημόσιων κτηρίων οι Αρχές αντέδρασαν βίαια, ακόμα και με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πυροβολισμούς. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, όπως εξάλλου ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη δημόσια τηλεόραση.

Έστειλε αλεξιπτωτιστές η Ρωσία

Παράλληλα η Ρωσία και οι σύμμαχοί της του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) ανακοίνωσαν σήμερα την αποστολή ενός πρώτου αποσπάσματος «συλλογικής δύναμης διατήρησης της ειρήνης» στο Καζακστάν, κατόπιν αιτήματος της χώρας αυτής.

«Μια συλλογική δύναμη διατήρησης της ειρήνης του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) εστάλη στο Καζακστάν για περιορισμένη χρονική περίοδο για την σταθεροποίηση και την εξομάλυνση της κατάστασης», αναφέρει η στρατιωτική αυτή συμμαχία σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο Telegram από την εκπρόσωπο της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

ΕΕ: Η ρωσική παρέμβαση στο Καζακστάν να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία σήμερα να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του Καζακστάν, την ώρα που η Ρωσία στέλνει αλεξιπτωτιστές να βοηθήσουν να κατασταλεί η εξέγερση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές.

«Η βία πρέπει να σταματήσει. Καλούμε, επίσης, για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και μια ειρηνική επίλυση της κατάστασης. Τώρα, προφανώς, η ΕΕ είναι έτοιμη και πρόθυμη να στηρίζει έναν διάλογο στη χώρα», τόνισε ένας εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.

Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαβουλευτεί με το Καζακστάν και άλλους συμμάχους σχετικά με το ενδεχόμενο επιπλέον κινήσεων για να στηρίξει την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση εκεί και να απελευθερώσει κρίσιμες υποδομές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ